Ετοιμάζετε βαλίτσες για Βαρκελώνη; Δείτε τι δεν γίνεται να χάσετε!
Ετοιμάζετε βαλίτσες για Βαρκελώνη; Δείτε τι δεν γίνεται να χάσετε!


Μοναδική αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνική κληρονομιά, ποδόσφαιρο, ζωντανές γειτονιές για βόλτες και nightlife αλλά και συναρπαστική γαστρονομία. Η πυκνοκατοικημένη Βαρκελώνη είναι μάλλον η πιο κοσμοπολίτικη ισπανική πόλη. Ισπανική είπαμε; Πρωτεύουσα της Καταλονίας, για να είμαστε πολιτικά ορθοί, αφού οι ντόπιοι θεωρούν την περιφέρεια ξεχωριστή χώρα και μιλούν τη δική τους γλώσσα.

Αλλάζοντας τελείως πρόσωπο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πόλη είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή και σύγχρονη, νεανική και κλασική, low budget και classy. Κινείται και αναπνέει μέσα σε μεσαιωνικά παλάτια, καθεδρικούς ναούς, καλντερίμια αλλά και σε φαρδιούς, πολυσύχναστους δρόμους και καταπληκτικά κτίρια (δείγματα του μοντερνισμού του τέλους του 19ου αιώνα).

Περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη, στο Barrio Gotico (Γοτθική Συνοικία), και νιώστε τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του Μεσαίωνα, περπατήστε στη Ramblas και περάστε ώρες ολόκληρες στην Boqueria, μία από τις καλύτερες αγορές τροφίμων της Ευρώπης. Κατόπιν επισκεφθείτε τη συνοικία Eixample για να θαυμάσετε τα κτίρια μοντερνιστών αρχιτεκτόνων και, τέλος, ανεβείτε στο λόφο του Montjuic για τα μουσεία, για μια ματιά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και για τη θέα της πόλης από ψηλά.

Must είναι επίσης η βόλτα στην ξύλινη προκυμαία του λιμανιού, το Maremagnum και την Barceloneta, την πάλαι ποτέ συνοικία των ψαράδων και των εργατών, όπου θα βρείτε ωραίες ταβέρνες με θαλασσινά. Άλλωστε, το καλό φαγητό και οι βόλτες για tapas και κρασί αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτής της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Πότε να πάτε
Ιδανικές εποχές το φθινόπωρο, η άνοιξη, όπως και οι αρχές του καλοκαιριού, ώστε ο καιρός να είναι καλός (όχι πολύ ζεστός, αλλά ούτε και πολύ κρύος) και η πόλη ζωντανή. Παρόλα αυτά, ως ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, έχει τις ομορφιές τις όλο το χρόνο.

Όσες μέρες κι αν έχετε προγραμματίσει να μείνετε στη Βαρκελώνη, ένα είναι το σίγουρο. Στο τέλος, θα πιστεύετε πως ήταν πολύ λίγες! Γιατί; Δείτε πόσα πράγματα έχει να χαζέψετε...

Καθεδρικός ναός
Εξαιρετικό κτίσμα του 14ου αιώνα με 28 παράπλευρα παρεκκλήσια με υπέροχα μπαρόκ τέμπλα. Θαυμάστε τους καταλανικούς μεσαιωνικούς πίνακες, την κρύπτη με την αλαβάστρινη σαρκοφάγο της Αγίας Ευλαλίας, τα πανέμορφα ξυλόγλυπτα στασίδια με τα οικόσημα διαφόρων βασιλιάδων της Ευρώπης και το περιστύλιο με το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου απ' όπου ρέει πόσιμο νερό. Εδώ φυλάσσονται, σύμφωνα με την παράδοση, λευκές χήνες.

Palau Reial Major
Αυτοκρατορικό ανάκτορο του 13ου αιώνα. Σε αυτό το παλάτι δέχτηκαν ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα τον Κολόμβο όταν επέστρεψε από την Αμερική. Εδώ συνεδρίαζε και η Ιερά Εξέταση, της οποίας τα μέλη πίστευαν ότι αν ακούγονταν ψέματα εντός της αίθουσας θα κινούνταν οι τοίχοι της.

Palau de la Generalitat
Η βουλή της Καταλονίας, με εξαιρετικά γοτθικά στοιχεία. Στην πρόσοψή της υπάρχει το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου που μάχεται με το δράκο.

Basilica De Santa Maria Del Mar
Η μοναδική εκκλησία σε καταλανικό γοτθικό ρυθμό.

Μουσείο Πικάσο
Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, στεγάζεται σε τρία μεσαιωνικά παλάτια. Τα εκθέματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ζωγραφική, χαλκογραφίες και κεραμικά.

Parc de la Ciutadella
Μεγάλο πάρκο με πορτοκαλιές και φοινικιές. Στο κέντρο του υπάρχει μια κρήνη εμπνευσμένη από τη Fontana di Trevi της Ρώμης.

Port Vell
Από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, στο τέλος της La Rambla. Μια κρεμαστή γέφυρα την ενώνει (μέσω ενός περάσματος γνωστού ως Rambla del Mar) με το yacht club στο Moll d'Espanya. Στην ακτή, στην ξύλινη προβλήτα Moll de la Fusta με τα καφέ, θα απολαύσετε tapas και κρασί.

Μνημείο του Κολόμβου
Η 60 μέτρων κολόνα με το άγαλμά του βρίσκεται εδώ για να θυμίζει πως σε αυτό το σημείο βγήκε ο Κολόμβος επιστρέφοντας από την Αμερική. Ένας ανελκυστήρας οδηγεί στην κορυφή του. Βρίσκεται στο τέλος της La Rambla και φτιάχτηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1888.

Ναυτικό Μουσείο
Αξίζει να επισκεφθείτε το εξαιρετικό μουσείο που στεγάζεται στα Drassanes (ναυπηγεία), όπου κατασκευάστηκαν στο παρελθόν οι μεγάλες γαλέρες που καθιέρωσαν τη Βαρκελώνη ως ναυτική δύναμη. Εκεί είχε κατασκευαστεί και η Ρεάλ, η ναυαρχίδα του δον Ιωάννη του Αυστριακού, που οδήγησε το χριστιανικό στόλο στη νίκη κατά των Οθωμανών στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Από τα καλύτερα εκθέματα του μουσείου το αντίγραφό της σε πραγματικές διαστάσεις καθώς και πολλοί ναυτικοί (προ Κολόμβου) χάρτες.

La Rambla
Η καταπληκτική λεωφόρος La Rambla, η οποία οδηγεί στη θάλασσα, σφύζει από ζωή κάθε μέρα και… ώρα: πάγκοι με πουλιά και λουλούδια, εφημεριδοπώλες, καλλιτέχνες του δρόμου και πάρα πολλοί τουρίστες και ντόπιοι που βολτάρουν. Κινούμενοι από την Placa de Catalunya προς τη θάλασσα, και αφού περάσετε την κρήνη του 19ου αιώνα Font de Canaletes, θα βρείτε την πιο γραφική αγορά τροφίμων της Βαρκελώνης, τη La Bouqueria, όπου μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα μαγαζιά της για μεσημεριανό. Λίγο πιο κάτω, στην Placa de la Boqueria, κάντε μια στάση για να θαυμάσετε το ψηφιδωτό του Μιρό στο πεζοδρόμιο και τον αρ ντεκό δράκο που είχε σχεδιαστεί για ένα παλιό κατάστημα με ομπρέλες. Στη συνέχεια θα συναντήσετε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γκαουντί, το Palau Guell. Στην ίδια ευθεία είναι και η πιο ζωντανή πλατεία της Βαρκελώνης, η Placa Reial, η οποία διαμορφώθηκε το 1850 - τα φανάρια της έχουν σχεδιαστεί από τον Γκαουντί.

Eixample

Τα εκατό οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την κεντρική λεωφόρο Passeig de Gracia είναι γνωστά ως «Quadrat d’Or», διότι περιλαμβάνουν μερικά από τα καλύτερα κτίρια μοντερνιστών αρχιτεκτόνων (κύριος εκπρόσωπός τους είναι ο Αντόνιο Γκαουντί). Αυτήν την περιοχή προτιμούσε και η αστική τάξη καθώς υιοθετούσε το νέο καλλιτεχνικό στιλ στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τα έργα του Γκαουντί δείτε την Casa Mila (ή La Pedrera), την Casa Batllo και, φυσικά, το ημιτελές αριστούργημα που άρχισε να χτίζεται το 1882, τη Sagrada Familia, η οποία είναι και η πιο αντισυμβατική εκκλησία της Ευρώπης – στην κρύπτη της βρίσκεται και ο τάφος του αρχιτέκτονα.

Montjuic

Στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, ο λόφος του Montjuic υψώνεται στα 213 μέτρα. Περπατήστε στην Placa d’Espanya και, αν είστε φίλοι της μοντέρνας τέχνης, μην παραλείψετε την επίσκεψη στο Ίδρυμα «Χουάν Μιρό» και στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας με τις αξιόλογες τοιχογραφίες. Καταλήξτε στο Poble Espanyol (Ισπανικό Χωριό): περιπλανηθείτε στα δρομάκια του και δείτε αρχιτεκτονικά στιλ από όλη την Ισπανία, καθίστε στα υπαίθρια καφέ και τα εστιατόρια και αγοράστε παραδοσιακά είδη χειροτεχνίας.

Parc Guell

Άλλο ένα έργο του Γκαουντί, το πάρκο στο λόφο el Carmel βρίσκεται κάπου μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας: τα δύο κτίρια που μοιάζουν με μανιτάρια, η σκάλα με τη σαύρα από πολύχρωμο μωσαϊκό που οδηγεί στην αίθουσα με τις 100 κολόνες και στην κορυφή της αίθουσας ένα πλάτωμα με εκπληκτική θέα στην πόλη.

El Raval

Αυτή η μέχρι πρότινος δευτεροκλασάτη συνοικία των Κινέζων μεταναστών αποτελεί πλέον τη δημιουργική καρδιά της πόλης. Η αναβάθμισή της ξεκίνησε το 1995 με τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης. Πρόκειται για μια νεανική γειτονιά, στην οποία συνυπάρχουν τα μοδάτα μπαρ κι εστιατόρια με τα πολυκαιρισμένα καφέ και τα παλιά σπίτια.

El Born

Μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα ήταν από τις πλουσιότερες συνοικίες της πόλης, με τους καλλιτέχνες να μένουν ψηλότερα και τους εμπόρους στις βίλες κοντά στη θάλασσα. Στο El Born (ή La Ribera) θα δείτε εντυπωσιακές κατοικίες με ωραίους κήπους, εκκλησίες καθώς και το Μουσείο Πικάσο και το Palau de la Musica. Κομψή και trendy, αποτελεί πλέον καρδιά της νυχτερινής ζωής, με ωραία εστιατόρια και μπαρ αλλά και με προχωρημένες μπουτίκ.


Το περίπτερο του Mies van der Rohe

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία δείγματα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής. Σχεδιάστηκε την εποχή της παγκόσμιας έκθεσης από έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, τον Mies van der Rohe, για να αναπαραστήσει τη Γερμανία. Οι μεταλλικές καρέκλες του από ατσάλινο σωλήνα και χειροποίητο ψαθωτό ή δερμάτινο κάθισμα παραπέμπουν στο σχήμα του καθιστού ανθρώπινου σώματος. Αυτό το σχέδιο μάλιστα έχει πάρει την ονομασία «Βαρκελώνη».


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!