4+1 πόλεις που αξίζει να επισκεφτείς
4+1 πόλεις που αξίζει να επισκεφτείς


Φλωρεντία, Ιταλία
Η Φλωρεντία είναι μια πόλη με αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Διαθέτει εξαίρετη καλλιτεχνική κληρονομιά. Στην πόλη έζησαν και δημιούργησαν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της τέχνης καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Βερρόκκιο, ο Ντονατέλο, ο Δάντης, αλλά και επιστήμονες όπως ο Γαλιλαίος και ο Μακιαβέλι. Θεωρείται το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης και το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Αρχιτεκτονικοί θησαυροί σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο είναι εκεί για όσες θέλουν να μπουν σε έναν άλλο κόσμο. Στον κεντρικό τομέα της πόλης βρίσκεται το χαρακτηριστικότερο μνημείο της, ο περίφημος καθεδρικός ναός (Duomo) Santa Maria del Fiore. Ακολουθούν Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, ο ''Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας'' του Τσελλίνι, η κρήνη του Ποσειδώνα, Santa Maria Novella και Basilica di Santa Croce που θεωρείται το Πάνθεον της Ιταλίας, καθώς σ’ αυτήν βρίσκονται οι τάφοι των Γκιμπέρτι, Λεονάρντο Μπρούνι, Μιχαήλ Άγγελου, Μακιαβέλλι, Γαλιλαίου, Βιττόριο Αλφιέρι, Ούγκο Φόσκολο και Ροσσίνι. Ένας τόπος ανεξάντλητος που για να τον γνωρίσεις χρειάζεσαι λίγες ημέρες και για να τον καταλάβεις μία ζωή ολόκληρη. Βρες ένα μαγαζί με vintage αισθητική, παράγγειλε τον Nescafé σου και δες τον ήλιο να χάνεται αφήνοντας ένα πορτοκαλί χρώμα στα μάτια σου.

Κρακοβία, Πολωνία
Το 1978 η Κρακοβία εντάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κάθε βήμα στην πόλη και μία σελίδα στην ιστορία ενός παραμυθιού. Η ίδρυση της Κρακοβίας χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, όταν ο Πρίγκιπας Κρακ, σύμφωνα με τον θρύλο, σκότωσε τον δράκο που λυμαινόταν την περιοχή, δίνοντας και το όνομά του. Λέγεται πως κάποτε, ο θεός των Ινδουϊστών, ο Σίβα, πέταξε επτά μαγικές πέτρες σε επτά διαφορετικά μέρη του κόσμου χαρίζοντας έτσι την ενέργειά του σε αυτά. Η Κρακοβία ήταν ένα από αυτά τα μέρη. Ξύπνα το πρωί, πάρε έναν Nescafé και κάνε μια βόλτα με τα πόδια στην Παλιά Πόλη (Stare Miasto) θα σε κάνει να νιώσεις την ξεχωριστή ενέργεια αυτού του τόπου. Η Rynek Glowny είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Ένας πλακόστρωτος παράδεισος διαρκών αντιθέσεων με μπαρόκ, γοτθικό και αναγεννησιακό στιλ σε πλήρη εναλλαγή. Βοτανικός κήπος, μουσείο ιαπωνικής τέχνης Manggha, Muzeum Czartoryskich, η Βασιλική της Παρθένου Μαρίας, το Βασιλικό Κάστρο της Wawel, η εβραϊκή συνοικία Kazimierz όπου και γυρίστηκε η ''Η Λίστα του Σίντλερ''. Λίγο πριν το δρόμο της επιστροφής τα μάτια δακρύζουν στη θέα του ''Arbeit macht frei'' (Η εργασία απελευθερώνει) στην πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς. Άουσβιτς και Μπίρκεναου. Από τον Απρίλιο του 1940 μέχρι τον Ιανουάριο του 1945, υπολογίζεται πως πάνω από 3.000.000 κρατούμενοι θανατώθηκαν εδώ, με το 90% αυτών να είναι Εβραίοι.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο Α' το 1703 ως το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και ''πρωτεύουσα του Βορρά'' ούσα μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη κτίρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού. Χαρακτηριστικό της πόλης οι ''λευκές νύχτες'' του Ιουνίου. Ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες, φαινόμενο που οφείλεται στη θέση της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, γεγονός που δε σε αφήνει στιγμή να νιώσεις ότι είναι "πολύ αργά" για έναν Nescafé. Το μεγαλείο του παρελθόντος είναι εμφανές σε κάθε σημείο της. Αμέτρητα μουσεία, εντυπωσιακά παλάτια, εκκλησίες, θέατρα και χώροι τέχνης. Αξίζει να ανέβεις τα 300 σκαλιά ως στην κορυφή του ναού του Αγίου Ισαάκ με το θόλο από καθαρό χρυσάφι για να δεις πανοραμικά την πόλη. Το Μουσείο Ντοστογιέφσκι είναι το τελευταίο από τα 20 σπίτια που κατοίκησε ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Κράτα δυνάμεις για μία επίσκεψη σε ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Το Hermitage με 365 αίθουσες ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764 και άνοιξε για το κοινό από τον Νικόλαο τον Α’ το 1852 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 3.000 εκθέματα.

Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Το Σαν Φρανσίσκο είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Καλιφόρνια και η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις Η.Π.Α, με πληθυσμό 802,426 σύμφωνα με καταμέτρηση του 2010. Βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο και είναι το κεντρικό σημείο της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, που έχει πληθυσμό επτά εκατομμύρια. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αμερικής, μετά τη Νέα Υόρκη. Μποέμ εναλλακτικοί ονειροπόλοι όλοι του κόσμου ενωθείτε. Η δημιουργικότητα και το ανοιχτό μυαλό των κατοίκων του το κάνουν αξιοζήλευτο και ιδανικό προορισμό για όσους νιώθουν πως θέλουν έναν τόπο να τους εκφράζει, έναν τόπο στον οποίο να μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή γεμάτοι όρεξη. Η Golden Gate Bridge είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σημείο του Σαν Φρανσίσκο. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών. Στην είσοδο του κόλπου θα συναντήσεις το Αλκατράζ. Αν οδηγήσεις να θυμάσαι πως η Lombard Street έχει τον τίτλο του δρόμου με τις περισσότερες και πιο απότομες στροφές στον κόσμο. Η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο είναι η Chinatown στην οποία αξίζει να περιπλανηθείς με τα πόδια και να δοκιμάσεις γλασαρισμένη πάπια. What's that I smell in the air the American dream.

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Το Σίδνεϊ είναι το σύμβολο της σύγχρονης Αυστραλίας. Το χαρακτηριστικό κτίριο της Όπερας είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, χτισμένο στη Νότια Νέα Ουαλία. Οι στέγες καλύπτονται με 1.056 εκατομμύρια στιλπνά σουηδικά κεραμίδια μεταλλικού κρεμ-λευκού χρώματος, εν τούτοις από μια απόσταση τα κεραμίδια φαίνονται μόνο άσπρα. Μία πόλη ονειρική που έχει καταφέρει να συνδυάσει το εξωτικό και παρθένο με το αστικό τοπίο υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Ήλιος, καφές, θάλασσα, surfing, ερωτευμένα ζευγάρια, κοκτέιλ. Μία μαγευτική υπερβολή που σε γεμίζει ζωντάνια. Στα must-see το μαυσωλείο ''ANZAC War Memorial'' στο Hyde Park και ο ζωολογικός κήπος Taronga Zoo με πάνω από 2.000 είδη ζώων, θεωρείται από τους πληρέστερους του κόσμου. Αν ψάχνεις για ιδανική εποχή επίσκεψης να σου πούμε πως την Πρωτοχρονιά από την κορυφή του Sydney Tower εκτοξεύονται χιλιάδες πυροτεχνήματα προσφέροντας ένα πολύχρωμο θέαμα για την έλευση της νέας χρονιάς. Είπαμε, μας αρέσει να απολαμβάνουμε κάπου ξεχωριστά τα νέα ξεκινήματα.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!