Καραγιάννης: «Όταν ο κόσμος δεν θα ακούει τις πελλάρες που λέει ο καθένας… τότε θα φτάσουμε και σε άρση των μέτρων»
Καραγιάννης: «Όταν ο κόσμος δεν θα ακούει τις πελλάρες που λέει ο καθένας… τότε θα φτάσουμε και σε άρση των μέτρων»


Την πορεία της πανδημίας και την επιδημιολογική εικόνα σχολίασε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline.

Τόνισε το πόσο δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς το πως θα εξελιχθεί η πανδημία πόσο μάλλον το αν θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη. «Κάθε χώρα θα έχει διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από άλλη. Ίσως σε κάποιες χώρες να τελειώσει πιο γρήγορα η πανδημία», ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης.

Όσο αφορά την Κύπρο, επισήμανε πως ως χώρα είμαστε από τις πρώτες που μάλλον θα καταφέρουμε να κοντρολάρουμε τα πράγματα, βασισμένος πάντα στην εμβολιαστική κάλυψη που κατορθώσαμε να έχουμε μέχρι στιγμής.

Για τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Υγείας, ότι μέχρι την Άνοιξη η πανδημία θα είναι πια παρελθόν, ο κύριος Καραγιάννης επισήμανε πως αυτά είναι προφητείες που δεν μπορείς να τις βασίσεις κάπου.

Ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλους τους πολίτες είναι επίσης το πότε επιτέλους θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, είπε ότι άρση των μέτρων θα γίνει όταν σταματήσει ο ιός να κινείται στην κοινότητα. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εμβολιαστεί περισσότερο μέρος του πληθυσμού ώστε να σταματήσουν να κολλούν.

«Όταν ο κόσμος δεν θα ακούει τις πελλάρες που λέει ο καθένας και θα έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και έτσι δεν θα κολλούν, τότε θα φτάσουμε και στο σημείο άρσης των μέτρων», είπε συγκεκριμένα. «Έχουμε να διανύσουμε ακόμα λίγο δρόμο μέχρι την άρση των μέτρων», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, λόγο έκανε και για τα εμβόλια στα παιδιά, με αφορμή την αναμονή για έγκριση του εμβολίου της Pfizer για ηλικίες 6 ετών και άνω, λέγοντας πως μετά θα μείνουν μόνο οι ηλικίες 1-6 για να έχουμε κάλυψη όλων των ηλικιών.

tothemaonline.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!