Ο Πρόεδρος της Pfizer στην Corriere della Sera: «Σαν την εποχική γρίπη ο κορωνοϊός από το φθινόπωρο»
Ο Πρόεδρος της Pfizer στην Corriere della Sera: «Σαν την εποχική γρίπη ο κορωνοϊός από το φθινόπωρο»


Συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera παραχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία του βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

«Δεν είμαι και… Ζορμπάς, αλλά είμαι πραγματικός Έλληνας. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάω και συμπεριφέρομαι. Όλα αυτά, με βοήθησαν να κάνω την διαφορά στην καριέρα μου. Είμαι σταθερός στις αρχές μου, αλλά λέω αυτά που σκέφτομαι δυνατά και ανοιχτά, όπως κάνουν οι Έλληνες κι αυτό με βοηθάει πολύ» είπε ο Μπουρλά, ξεκινώντας τη συνέντευξη στην μεγάλη ιταλική εφημερίδα, ενώ στάθηκε και στο ιδιαίτερο μήνυμα που στέλνει η συνεργασία ενός Έλληνα με έναν Τούρκο για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, σε περίπου δυο μήνες δεν θα υπάρχει, πλέον, πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων. «Θα τετραπλασιάσουμε τις παραδόσεις σε αυτό το τρίμηνο, σε σχέση με όσα κάναμε το προηγούμενο: από τα 62 εκατομμύρια στα 250. Συζητάμε και είμαι σίγουρος πως θα πετύχουμε. Υπάρχει και η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά, καθώς βλέπουμε όσα γίνονται σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο παραμένω αισιόδοξος. Θέλουμε στο εργοστάσιό μας στο Βέλγιο να παράγουμε, από τον Μάιο, 100 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα» είπε.

Παράλληλα, ο Μπουρλά προβλέπει ότι μέσα στο φθινόπωρο, η ζωή των πολιτών θα επιστρέψει εντός της γνωστής καθημερινότητας «διότι ο κορωνοϊός θα γίνει σαν την εποχική γρίπη». «Πιστεύω πως έτσι θα γίνει και το βλέπουμε από το παράδειγμα του Ισραήλ. Έδειξαν στον κόσμο πως υπάρχει ελπίδα, έδειξαν τις πραγματικές συνέπειες από τον εμβολιασμό. Δεν είμαι αισιόδοξος λόγω του μεσογειακού μου ταμπεραμέντου. Έχω στοιχεία βάσει του ισχυρού εργαλείου που κατέχουμε, του mRNA που προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταλλάξεις. Θα εμβολιαστούμε όλοι και θα επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με τους εμβολιασμούς, είπε: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει πρόβλημα, η ΕΕ δεν υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες μεγάλες περιφέρειες. Με τη χορήγηση δόσεων σε 447 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει αναλάβει μια τεράστια αποστολή να φέρει σε πέρας. Και οι 27 χώρες λαμβάνουν όσα έχουν ζητήσει και οι παραλαβές γίνονται με ακρίβεια 99,9%. Το πρόβλημα – προσωρινό – είναι πως η Ένωση είναι τεράστια και οι προμηθευτές δεν καταφέρνουν πάντα να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί. Το φως που βλέπουμε στην άκρη του τούνελ, θα γίνεται όλο και πιο λαμπερό».

Ο Μπουρλά ξεκαθάρισε πως η Pfizer είναι έτοιμη να προσφέρει ακόμα περισσότερες δόσεις στην ΕΕ το 2022 και το 2023, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα με AstraZeneca και Johnson & Johnson, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πολυετή συμβόλαια, χωρίς να προσδιορίζει αριθμό δόσεων (έχει γίνει αναφορά για 1,8 δισ. δόσεις την επόμενη διετία).

Ο επικεφαλής της Pfizer τόνισε ότι «το εμβόλιο της εταιρίας του προστατεύει από όλες τις παραλλαγές της Covid-19». «Μόλις τελειώσαμε μελέτη σε 46.000 άτομα και θα την παρουσιάσουμε προσεχώς. Είχαμε δείγμα 800 ατόμων από τη Νότια Αφρική, όπου υπάρχει μια από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις. Ακόμα κι εκεί, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%. Για την ώρα, δεν βλέπουμε πως το εμβόλιό μας προσφέρει μικρότερη προστασία σε κάποια από τις γνωστές μεταλλάξεις. Επιπλέον, δεν έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα ή παρενέργειες από το εμβόλιό μας».

Ο Μπουρλά αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών. «Έχουμε ήδη την έγκριση για παιδιά 16-18 ετών, όπου η αποτελεσματικότητα είναι 100%. Έχουμε τελειώσει τις μελέτες σε παιδιά 12-15 ετών και είμαστε πεπεισμένοι πως θα λάβουμε έγκριση και εκεί. Την ίδια στιγμή, έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτες για τις ηλικίες 5-11 ετών, 2-5 ετών και έξι μηνών ως δυο ετών. Δείχνουμε μεγάλη προσοχή, έχουμε ξεκινήσει με χορήγηση μικρών δόσεων».

protothema.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!