Ο πρώτος Κύπριος που έλαβε το εμβόλιο Sputnik V μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)
Ο πρώτος Κύπριος που έλαβε το εμβόλιο Sputnik V μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)


Ο Νίκος Αντωνιάδης, ένας από τους πρώτους ανθρώπους στη Ρωσία που έχουν εμβολιασθεί με το Sputnik V ενάντια στον κορωνοϊό, μιλά στα Νέα του ΑΝΤ1 για την εμπειρία του αλλά και για το πώς αποφάσισε να συμμετέχει εθελοντικά στη δοκιμή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στις 4 του Οκτώβρη υποβλήθηκε στη πρώτη δόση ενώ η δεύτερη ήρθε στις 24 του ίδιου μήνα με βάση και τα όσα προνοεί το σχετικό πρωτόκολλο. Από εδώ και στο εξής ο κ. Αντωνιάδης θα βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των γιατρών στη Ρωσία, τις πρώτες μέρες πιο συχνά ενώ όσο περνά ο καιρός θα ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η απόφαση να λάβει μέρος στον εθελοντικό εμβολιασμό κατά τα λεγόμενα του δεν ήταν καθόλου δύσκολη αφού από την αρχή, μόλις ανακοινώθηκε η επίσημη εγγραφή του εμβολίου στη Ρωσία συμπλήρωσε την αίτηση του ώστε να βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα που θα δοκιμάσουν το εν λόγω εμβόλιο. «Ο φόβος πάντα υπάρχει», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε κανένας ενδοιασμός από πλευράς του για το αν θα λάβει τελικά μέρος σε αυτόν τον πειραματικό εμβολιασμό.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ήρθε αντιμέτωπος με ορισμένες παρενέργειες, ο κύριος Νίκος εξήγησε ότι μετά από κάθε δόση και για περίπου δύο μέρες ένιωθε κάπως εξασθενημένος ενώ ανέφερε ότι το 85% των συμμετεχόντων δεν είχε κανένα σύμπτωμα καθώς επίσης το 15% είχε ορισμένα, όπως ζαλάδα, αναγούλες, πυρετό και άλλες ήπιες παρενέργειες.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι με βάση το πρωτόκολλο και τα διεθνή πρότυπα, θα πρέπει να εμβολιαστούν σαράντα χιλιάδες άτομα και μέχρι στιγμής την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik V την έχουν λάβει περίπου 20 χιλιάδες άτομα ενώ άλλα 16 χιλιάδες έχουν λάβει τη δεύτερη δόση. Σημείωσε μάλιστα ότι το 25% των συμμετεχόντων θα εμβολιαστεί με το εικονικό εμβόλιο για να μπορεί να γίνει μια σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων.

Τέλος ο κ. Αντωνιάδης απαντώντας στους αρνητές του ιού και του εμβολίου ανέφερε ότι τι εμβόλιο Sputnik V δεν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο αφού έχει γίνει με βάση ανθρώπινο αδενοϊό.

ant1.com.cy


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!