Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στο παιδί- Νέες θεραπείες δίνουν ελπίδα
Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στο παιδί- Νέες θεραπείες δίνουν ελπίδα


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Καρκίνου στο παιδί (International Childhood Cancer Day) – 15 Φεβρουαρίου 2017 – το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) θέλει να τονίσει τη συνεχή και αξιοσημείωτη πρόοδο, που επιτυγχάνεται στην αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο. Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, νέες θεραπείες, με την εφαρμογή και συνεργατικών πρωτοκόλλων προστίθενται στις ήδη καθιερωμένες δίνοντας κουράγιο και ελπίδα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
 
Ο καρκίνος στο παιδί, παρά τη σπανιότητά του, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ενασχόλησης επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητάς του ως πάθησης αλλά και λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στους μικρούς ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η ιατρική έρευνα οδηγεί και σε εξατομίκευση των θεραπειών, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και μείωσης των άμεσων και απώτερων επιπλοκών.

Όπως τονίζουν από την εταιρεία, στόχος όλων θα πρέπει να είναι οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή και διαθέσιμη από πλευράς επιστήμης θεραπεία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι καταβάλουν με αυταπάρνηση κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικρών ασθενών. Στη μάχη αυτή κρίσιμο ρόλων παίζουν σύλλογοι - φορείς οι οποίοι στέκονται δίπλα μας ως πολύτιμοι αρωγοί καλύπτοντας αρκετές φορές τις αδυναμίες της πολιτείας ειδικά μέσα στο συγκεκριμένο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις από πλευράς προσωπικού και πόρων, οι μικροί ασθενείς μας θεραπεύονται άρτια και αποτελεσματικά. Από επιστημονικής πλευράς καταβάλλεται επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για πρόοδο στην έρευνα και εκπαίδευση. Κάθε νέο επίτευγμα της επιστημονικής κοινότητας γίνεται προσπάθεια να είναι άμεσα εφαρμόσιμο στους μικρούς ασθενείς μας μέσω συμμετοχής της Εταιρείας συνολικά, και των μελών ειδικότερα, σε διεθνή συνεργατικά πρωτόκολλα και συναντήσεις. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς μας λαμβάνουν ακριβώς την ίδια θεραπεία με όλα τα παιδιά που συμμετέχουν παγκοσμίως στις ίδιες συνεργατικές μελέτες.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της SIOPE (the European Society for Paediatric Oncology) για τα επόμενα 10 χρόνια, η Εταιρεία – ως μέλος της SIOPE - θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για αύξηση των ποσοστών ίασης παιδιών και εφήβων με καρκίνο αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους επιβιώσαντες σε συνεργασία με γονείς και αποθεραπευμένους. Το σύνθημα που ακούστηκε στην SIOPE SOCIETY DAY στα πλαίσια του ECCO 2017 στις 27 Ιανουαρίου 2017 «τα παιδιά πρώτη προτεραιότητα» θα είναι ο φάρος για όλους μας με μέτρο επιτυχίας τα 10 χρόνια ελεύθερα νόσου αλλά και απώτερων συνεπειών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ "ΦΛΟΓΑ"

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο στον κόσμο 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί. Τα ίδια ποσοστά ίασης έχουμε και στη χώρα μας, όπου νοσούν 350 παιδιά περίπου κάθε χρόνο.

Οι γονείς, για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημα τους.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία:
-στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και
-στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και για το λόγο αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας.

Η Φλόγα είναι Πανελλήνιος Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Η Φλόγα ιδρύθηκε το 1982, εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει γραφεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Σήμερα η Φλόγα έχει καθιερωθεί σαν βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων. iatropedia.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!