Πώς να επιλέξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου στην Κύπρο
Πώς να επιλέξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου στην Κύπρο


Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή αρκετοί γονείς είναι η επιλογή του σχολείου για τα παιδιά τους και συγκεκριμένα η επιλογή μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου. Έτσι και εγώ με τις μικρές μου… Ένα ερώτημα που οφείλω να ομολογήσω μέχρι και σήμερα μονοπωλεί τα θέματα συζητήσεων που έχουμε οι μανούλες μεταξύ μας. 

Δημόσιο σχολείο

Καταρχήν πρέπει να τονίσω ότι εγώ είμαι απόφοιτος δημόσιου σχολείου και το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτού θεωρώ πως ήταν το γεγονός ότι μεγαλώνοντας είχα γύρω μου μαθητές από διάφορα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, κάτι που με βοήθησε πρώτον να γίνω αυτόνομη και δεύτερον να ενταχθώ ομαλά αργότερα στην κοινωνία. Μία κοινωνία που διαφέρει μακράν από την ωραιοποιημένη κοινωνία του κάθε ιδιωτικού σχολείου!!

Πέραν του πιο πάνω όμως και του γεγονότος ότι το δημόσιο παρέχει δωρεάν εκπαίδευση, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως ένα βασικό μειονέκτημα των δημόσιων σχολείων είναι η έλλειψη υποδομών και των εγκαταστάσεων που δεν επαρκούν για την περαιτέρω εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή. Ακόμη η επιλογή καθηγητών στα δημόσια σχολεία που μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται μέσω του πίνακα διορισμού, είναι κάτι που στην ουσία διασφαλίζει μόνο έως έναν βαθμό την ποιότητα και τις γνώσεις του εκπαιδευτικού. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι σύντομα ευτυχώς αυτό θα αλλάξει!!

Ιδιωτικό σχολείο

Από την άλλη όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία το σοβαρό μειονέκτημα τους είναι οι αυξημένες δαπάνες που απαιτούν τα δίδακτρα, για την ακρίβεια κάποια με ποσά που αγγίζουν τον έναν μισθό μηνιαίως. Η πληρωμή των διδάκτρων δημιουργεί μια εξαρτημένη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, με κίνδυνο ενδεχομένως να χάνονται τα όρια της αντικειμενικής αξιολόγησης των μαθητών.

Ένα από τα θετικά όμως είναι ότι το ιδιωτικό σχολείο λογοδοτεί στους γονείς και οι εκπαιδευτικοί επίσης, γεγονός που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να επιδεικνύουν περισσότερη υπευθυνότητα και αφοσίωση προς τους μαθητές, ενώ τέλος σπάνια θα υπάρξουν απεργίες.

Εν κατακλείδι…

Πέραν της επιλογής του σωστού σχολείου, ο σημαντικότερος παράγοντας για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού θεωρώ πως είναι ο ρόλος της ίδιας της οικογένειας.

Κανένα δημόσιο δεν θα «χαλάσει» έναν καλό μαθητή και κανένα ιδιωτικό δεν κάνει «αριστούχο» από μόνο του έναν μαθητή περιορισμένων δυνατοτήτων!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όλοι, πρώτα την δουλειά από το σπίτι!!

Στέλλα
xx   

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!