Αυτά καταλαβαίνει ένα έμβρυο στη μήτρα
Αυτά καταλαβαίνει ένα έμβρυο στη μήτρα


Το έμβρυο επηρεάζεται από ερεθίσματα που δέχεται και παράλληλα αναπτύσσει ένα σύνολο αισθήσεων όσο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα.

Από τα πρώτα πράγματα που αρχίζει να αντιλαμβάνεται το έμβρυο καθώς μεγαλώνει είναι η γεύση, οι ήχοι αλλά και η φωνή.

1. Αντιλαμβάνεται τη γεύση
Το αμνιακό υγρό που περιβάλει το έμβρυο περιέχει πληθώρα γεύσεων, κυρίως από τροφές με έντονο άρωμα που καταναλώνει η μητέρα, όπως σκόρδο, βανίλια, δυόσμο, γλυκάνισο κ.λπ. Καθώς από τον 5ο μήνα, το μωρό αρχίζει να πίνει μικρές γουλιές από το υγρό αυτό, αρχίζει να διαμορφώνει τις δικές του γευστικές προτιμήσεις -έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα προτιμούν τις γλυκές γεύσεις από τις πικρές ή τις ξινές.

Στο τρίτο τρίμηνο καταπίνει πλέον περίπου ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα και αρχίζει να διαμορφώνει τις γευστικές προτιμήσεις του με βάση τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας.

2. Ακούει ήχους
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Φινλανδία έκανε ένα πείραμα σε δύο ομάδες έγκυων γυναικών, όπου η μία άκουγε νανουρίσματα καθημερινά και ή άλλη καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα μωρά από την πρώτη ομάδα αντέδρασαν στα τραγούδια, ενώ η άλλη ομάδα των βρεφών ήταν αδιάφορη.

Το έμβρυο, αρχικά, ακούει μόνο τους θορύβους, κυρίως αυτούς που κάνει το αίμα καθώς κυκλοφορεί στο σώμα της μητέρας, τον καρδιακό παλμό της και τους ήχους από το στομάχι της. Καθώς μεγαλώνει αρχίζει να αντιλαμβάνεται ήχους σε πιο υψηλές συχνότητες, ενώ από τις 23-24 εβδομάδες αντιδρά σε κάποιους από αυτούς (μπορεί για παράδειγμα να αρχίσει να έχει λόξυγκα αφού ακούσει έναν δυνατό κρότο).

Έτσι, ακούγοντας τη φωνή των γονιών του, το γαύγισμα ενός σκύλου και άλλους έντονους ήχους μέσα στο σπίτι, αρχίσει να αποκτά μια εικόνα του πώς είναι ο κόσμος έξω από τη μήτρα. Ωστόσο, η αίσθηση της ακοής συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννηση και για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

3. Αναγνωρίζει φωνή
Από τους πρώτους ήχους που ακούει το έμβρυο είναι ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς, αλλά και η φωνή της. Οι μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου αυξάνει όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του!Οι φωνές φτάνουν στη μήτρα και δεν απομονώνονται από τον πλακούντα.

Η φωνή της μητέρας είναι ιδιαίτερα πιο δυνατή από κάθε άλλο εξωτερικό ήχο, γιατί μεταφέρεται στη μήτρα κατευθείαν, μέσω του δικού της σώματος. Επίσης, ερευνητές στο Μπέλφαστ έχουν αποδείξει ότι η ενεργητική ακοή (δηλ. όταν το έμβρυο αντιδρά σε ήχους) ξεκινάει στις 16 εβδομάδες, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο κανάλι επικοινωνίας είναι ανοικτό περίπου 24 εβδομάδες, πριν τη γέννηση.

Όσο περνάει ο καιρός η ακοή του εμβρύου οξύνεται και είναι σε θέση να ακούει και πιο ιδιαίτερους εξωτερικούς ήχους, ενώ από τον 5ο μήνα το έμβρυο φαίνεται να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ρυθμοί και μελωδίες!

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!