Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία
Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία


Οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες περιμένουν περισσότερο από ποτέ να μείνουν έγκυες – και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά καλό για τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Λέγεται ότι για τις γυναίκες συνήθως η εγκυμοσύνη αργότερα στη ζωή είναι χειρότερη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Η συζήτηση τείνει να επικεντρώνεται στην πτώση της γονιμότητας και των πιθανών επιπλοκών της υγείας, που συχνά εκπέμπουν αρνητικό φως για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Προειδοποιούν μάλιστα τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά πολύ αργά για να αποφύγουν μεγαλύτερο κίνδυνο γενετικών ελαττωμάτων ή αυτισμού (που σε αυτό το σημείο συνδέεται περισσότερο με την πολύ προχωρημένη ηλικία).

Αλλά όταν πρόκειται για την ευημερία της μητέρας και την κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού της, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μια νέα μελέτη σε περίπου 5.000 μητέρες στη Δανία, που δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος της Ευρωπαϊκής Εφημερίδας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, διαπιστώνει ότι οι μεγαλύτερες μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να φωνάζουν στα παιδιά τους και να επιβάλλουν σκληρές τιμωρίες και ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κοινωνικά, συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.

«Όταν εκτιμούμε τις συνέπειες της αυξανόμενης μητρικής ηλικίας, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τόσο τα φυσικά όσο και τα ψυχοκοινωνικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», δήλωσε ο Dion Sommer, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας.

Στη Δανία, η μέση ηλικία εγκυμοσύνης είναι 30,9 (σε σύγκριση με την ηλικία των 26,3 ετών στις Η.Π.Α.) και ο αριθμός των γυναικών άνω των 40 που κάνουν παιδιά έχει τετραπλασιαστεί από το 1985.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έλεγξαν τα παιδιά των μητέρων στην ηλικία των 7, 11 και 15 χρόνων. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων έχουν λιγότερα κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά θέματα στις ηλικίες 7 και 11, αλλά όχι μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Παρατήρησαν ότι οι μεγαλύτερες μητέρες ήταν λιγότερο πιθανό να επιπλήξουν και να αντιμετωπίσουν σκληρά τα παιδιά τους.

Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες μητέρες είναι γενικά πιο μορφωμένες και οικονομικά σταθερές και συχνά έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στη σχέση τους. Αλλά ακόμη και για τον έλεγχο αυτών των παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προχωρημένη μητρική ηλικία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα από μόνη της. Γιατί? Η ηλικία μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ψυχολογική ωριμότητα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο διανοητικά ευέλικτοι με την ηλικία, είναι πιο ανεκτικοί με άλλους ανθρώπους και ευημερούν καλύτερα συναισθηματικά», ανέφερε ο Sommer. «Γι ‘αυτό η ψυχολογική ωριμότητα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι μεγαλύτερες μητέρες δεν επιπλήττουν και δεν τιμωρούν τα παιδιά τους τόσο πολύ.»

Η δημιουργία ενός θετικού και λιγότερο πειθαρχικού περιβάλλοντος, με τη σειρά του, οδηγεί σε μια υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ανατροφή.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τα πραγματικά πλεονεκτήματα της απόκτησης παιδιού αργότερα στη ζωή. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες μητέρες είχαν υγιέστερα παιδιά και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτερες μητέρες τείνουν να απολαμβάνουν βελτιωμένη ευεξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αμέσως μετά τον τοκετό. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων δείχνουν αυξημένη νοημοσύνη και γνωστική ικανότητα.

Φυσικά, υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες που βρίσκουν θετικά αποτελέσματα που συνδέονται με τη νεότερη μητρότητα. Ωστόσο, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση ενός μεγέθους για όλες τις γυναίκες αναφορικά με την καλύτερη ηλικία για τη μητρότητα και ότι δεν ισχύει η γενίκευση «όσο νεώτερη γίνεις μαμά τόσο το καλύτερο».

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!