4+1 βασικά tips για την περιποίηση του νεογέννητου
4+1 βασικά tips για την περιποίηση του νεογέννητου


Όταν γίνεσαι για πρώτη φορά γονιός τα βασικά πράγματα για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας σου τα μαθαίνεις στη μικρή παραμονή σου στην κλινική.

Οι γονείς που έχουν και άλλα παιδιά ίσως νιώθουν πιο άνετα αλλά και αυτοί πολλές φορές έχουν πολλά να μάθουν ιδιαίτερα αν τα άλλα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία.

Ποια είναι τα βασικά tips για την περιποίηση:

  • Kάθε φορά που ασχολούμαστε με το μωρό μας πρέπει να σαπουνίζουμε τα χέρια μας.
  • Τοπική περιποίηση κάνουμε κάθε φορά που το μωρό μας είναι λερωμένο ή βρεγμένο και γίνεται με άφθονο νερό και σαπούνι. Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι ούτε μωρομάντηλο, απλά με το χέρι μας καθαρίζουμε απαλά τη λερωμένη περιοχή. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και σκουπίζουμε ταμποναριστά και γύρω-γύρω από τον ομφαλό.
  • Λούζουμε το μωρό μας κάθε μέρα. Το σαπουνίζουμε και το ξεπλένουμε και στη συνέχεια σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα. Δεν ξεχνάμε να σκουπίσουμε τα αυτάκια σε όλες τις πτυχές μέσα και έξω. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες.
  • Η καθαριότητα στον ομφαλό έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να το καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα, γύρω-γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται μέχρι τη στιγμή που θα πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας.
  • Τα μάτια θα πρέπει να τα καθαρίζετε απαλά με γάζα και αν υπάρχει πρήξιμο, ερυθρότητα και τσίμπλα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!