10 πράγματα που δεν ήξερες για την πρόκληση τοκετού.
10 πράγματα που δεν ήξερες για την πρόκληση τοκετού.


Όλες οι μαμάδες έχουμε ονειρευτεί μια γέννα υπό φυσιολογικές συνθήκες!

1. Αρχικά ο όρος πρόκληση τοκετού αναφέρεται σε κάθε προσπάθεια έναρξης τοκετού με τεχνητό τρόπο.

2. Αν πρέπει να βάλουμε ένα ποσοστό σε αυτή τη μέθοδο, τότε σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταρία, το 20% των εγκύων θα χρειασθεί να υποβληθούν σε πρόκληση τοκετού.

3. Κατά την πρόκληση τοκετού χορηγούνται φάρμακα τα οποία στην ουσία “μιμούνται” τις φυσικές ορμόνες που ενεργοποιούν τον τοκετό. Τα φάρμακα αυτά είναι η ωκυτοκίνη και οι προσταγλανδίνες.

4. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετό μόνο το τεχνητό «σπάσιμο των νερών» για την έναρξη του τοκετού. Αυτό πραγματοποιείται από τον κόλπο με τη βοήθεια ενός μικρού εργαλείου. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειασθεί και χορήγηση ωκυτοκίνης για την πρόοδο και ολοκλήρωση του τοκετού.

5. Η πρόκληση τοκετού δεν είναι πάντα μια γρήγορη διαδικασία, κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μια ημέρα.

6. Η πιο συχνή αιτία πρόκλησης τοκετού είναι όταν η μαμά έχει συμπληρώσει την 41η εβδομάδα κύησης.

7. Συχνά η πρόκληση τοκετού γίνεται και όταν έχουν σπάσει τα νερά για αρκετές ώρες χωρίς όμως να υπάρχουν σημάδια έναρξης του τοκετού.

8. Η πρόκληση τοκετού, αυξάνει συχνά και την πιθανότητα της καισαρικής τομής.

9. Αν η πρόκληση δεν οδηγήσει στην έναρξη του τοκετού, τότε ο γυναικολόγος θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση του εμβρύου και τα ευρήματα από την κολπική εξέταση. Μετά από ενημέρωση της εγκύου θα ακολουθήσει είτε νέα προσπάθεια πρόκλησης τοκετού, είτε θα προχωρήσει σε καισαρική τομή.

10. Όπως και να έχει, όλες οι μαμάδες έχουμε ονειρευτεί μια γέννα υπό φυσιολογικές συνθήκες. Το πιο σημαντικό όμως μετά από έναν τοκετό είναι τόσο η μαμά όσο και το μωράκι να χαίρουν άκρας υγείας. Επομένως η εκάστοτε επιλογή του γιατρού σας είναι πάντα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν πρέπει να σας στεναχωρεί αν για παράδειγμα δεν γεννήσετε φυσιολογικά όπως είχατε ονειρευτεί! giatimama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!