Πότε πρέπει το μωρό να σταματήσει την πιπίλα
Πότε πρέπει το μωρό να σταματήσει την πιπίλα


Αρκετοί γονείς συνήθως, αντιστέκονται στο να προσφέρουν την πιπίλα στο παιδί τους αλλά μετά από περιστατικά γκρίνιας και έντασης, αποδέχονται ότι την χρειάζονται.

Μάλιστα, κάποια στιγμή καλούνται να απαντήσουν και στο δίλημμα πιπίλισμα του αντίχειρα ή πιπίλα; και συνήθως επιλέγουν την πιπίλα (χωρίς να κατανοούν το λόγο αυτής της επιλογής).

Σίγουρα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πιπίλας, με πιο σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι έχει συνδεθεί με τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου . Παρόλα αυτά, μετά τους πρώτους 6 μήνες η χρήση της πιπίλας φαίνεται να είναι λιγότερη χρήσιμη, αποτελώντας πιο πολύ μια συνήθεια για το μωρό σας. Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν πως το διάστημα μεταξύ του 6ου και του 12ου μήνα είναι μια καλή περίοδος για να “ξεφορτωθεί” το μωρό την πιπίλα του, ειδικά εάν είναι επιρρεπές σε μολύνσεις στα αυτιά.

Το American Academy of Pediatrics μαζί με το American Academy of Family Physicians προτείνουν τον περιορισμό ή ακόμη και τον αποκλεισμό της χρήσης της πιπίλας μετά τον 6ο μήνα. Ειδικότερα, μετά τον 6ο μήνα και κυρίως ανάμεσα στην ηλικία των δύο και τριών ετών, τα παιδιά που συνεχίζουν να “πιπιλίζουν”
παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδες και γενικά προβλήματα στα αυτιά.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι και απαραίτητο ότι θα συμβεί και υπάρχουν αρκετά παιδιά που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την πιπίλα μέχρι και τα νηπιακά ή ακόμα και τα προσχολικά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις παιδιών αποφασίζουν μόνα τους πότε θα σταματήσουν τη χρήση της πιπίλας τους και αυτό είναι ανάμεσα ανάμεσα στα 2 και 4 χρόνια. Για τα παιδιά αυτά η πιπίλα αποτελεί ένα “εργαλείο” που τα διευκολύνει να μεταβαίνουν ομαλά από τη μία φάση της ζωής τους στην επόμενη. Ειδικότερα, διώχνει το άγχος τους και τα βοηθά να προσαρμόζονται σε καινούργιες ή απαιτητικές καταστάσεις. Ενδεικτικά, τα παρηγορεί στο προνήπιο μια δύσκολη ημέρα ή τα χαλαρώνει σε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο ή τα ηρεμεί μετά από έναν εφιάλτη.


Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!