Εγκυμοσύνη: Ποιες αλλαγές μπορεί να επιφέρει στην όραση
Εγκυμοσύνη: Ποιες αλλαγές μπορεί να επιφέρει στην όραση


Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία συντελούνται πολλές φυσιολογικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα, όπως το άνοιγμα της λεκάνης, η αύξηση του στήθους, το πρήξιμο των ποδιών κλπ.

Η όραση μπορεί επίσης να επηρεαστεί στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης γι’ αυτό η οφθαλμολογική εξέταση δεν πρέπει να παραλείπεται, παρότι δεν αποτελεί τμήμα του προγεννητικού ελέγχου.

Πιθανές οφθαλμικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οπτική οξύτητα

Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό της εγκύου προκαλούν αλλαγές στη διάθλαση και ίσως χρειασθεί αλλαγή γυαλιών. Ο διαβήτης κύησης μπορεί επίσης να προκαλέσει θολή όραση. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην όραση ενημερώστε τον γιατρό σας.

Ξηροφθαλμία

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αλλαγή και στην καμπυλότητα και το πάχος του κερατοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή δακρύων και η ξηροφθαλμία από την άλλη, προκαλούν δυσκολία στην εφαρμογή των φακών επαφής. Επειδή η ξηροφθαλμία προκαλεί θολή όραση, μπορεί να χρειαστείτε τεχνητά δάκρυα. Γενικά στην εγκυμοσύνη είναι προτιμότερο να φοράτε γυαλιά αντί για φακούς, καθώς λόγω της μειωμένης ευαισθησίας του κερατοειδούς, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Μετά τη γέννα και το τέλος του θηλασμού τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν τελείως και οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν τη χρήση φακών επαφής.

Ευαισθησία στο φως

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες λόγω των ορμονικών αλλαγών μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ευαισθησία στο φως.

Προεκλαμψία-εκλαμψία

Η υπέρταση σε γυναίκες που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, είναι ένδειξη προεκλαμψίας. Εμφανίζεται στο περίπου 5% των γυναικών και συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Εάν η υπέρταση συνοδεύεται και από ρίγη τότε ονομάζεται εκλαμψία. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι η θολή όραση μπορεί όμως να συνοδεύεται και από πονοκεφάλους, φωταψίες και διπλωπία. Το 10% των γυναικών με εκλαμψία μπορεί να παρουσιάσουν οίδημα του αμφιβληστροειδούς, ορώδη αποκόλληση και οξεία ισχαιμική οπτική νευρίτιδα. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι αναστρέψιμες μετά από 1 έως 2 εβδομάδες από τη ρύθμιση της υπέρτασης ή μετά από τη γέννα.

Υψηλή μυωπία

Όλες οι γυναίκες με μέση και σχετικά μεγάλη μυωπία ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα μάτια τους ένας δύσκολος ή ακόμα και ένας φυσιολογικός τοκετός και καταφεύγουν στην καισαρική. Οι έρευνες εδώ και χρόνια όμως έχουν καταρρίψει αυτό το μύθο. Στατιστικά στοιχεία σε ομάδες γυναικών που είχαν από -4,5 έως και -15,0 βαθμούς μυωπία, ακόμα και αυτές οι οποίες είχαν προϋπάρχουσες μυωπικές αλλοιώσεις του βυθού, ρωγμές ή αποκολλήσεις οι οποίες αποκαταστάθηκαν με laser ή με επέμβαση, δεν παρουσίασαν επιδείνωση ή επανεμφάνιση των προβλημάτων αυτών μετά από φυσιολογικό τοκετό.onmed.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!