Πως ανακοινώνω στο παιδί πως θα αποκτήσει αδελφάκι;-από την ψυχολόγο Νικολέττα Πιτσιλλίδου
Πως ανακοινώνω στο παιδί πως θα αποκτήσει αδελφάκι;-από την ψυχολόγο Νικολέττα Πιτσιλλίδου


Η άφιξη ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί ή παιδιά που ήδη υπάρχουν. Οι γονείς ίσως αισθανθούν άγχος ή ανησυχία για το πως θα ανακοινώσουν στο παιδί τους πως θα αποκτήσει αδελφάκι. Το θέμα αυτό θα πρέπει να χειριστεί από τους γονείς ιδιαίτερα προσεκτικά και να λάβουν υπόψη την ηλικία του παιδιού τους. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο δύσκολο είναι να δεχτεί και να κατανοήσει μια τόσο μεγάλη αλλαγή.

Το πρώτο παιδί, συχνά εκδηλώνει ζήλεια, θυμό ή και επιθετικότητα για το νέο μέλος της οικογένειας, το οποίο θα διεκδικήσει χώρο στο σπίτι και χρόνο από τους γονείς του. Ακόμα, το παιδί θα σκέφτεται πως πρέπει να μοιραστεί τα παιγνίδια του, θα χάσει την προσοχή από τους παππούδες και θείους του και πολύ περισσότερο την προσοχή και αγάπη των γονιών του. Το τελευταίο είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών, νιώθοντας πως τα πάντα θα αλλάξουν. Γι’ αυτό τον λόγο, σημαντικό οι γονείς να καθησυχάσουν το παιδί ενημερώνοντας το πως τίποτα δεν θα αλλάξει για το ίδιο, ούτε η αγάπη και η προσοχή που του έχουν οι ίδιοι.

Το κομμάτι, όμως, που απασχολεί περισσότερο τους γονείς είναι η ανακοίνωση ενός τέτοιου γεγονότος στο παιδί. Ποιος είναι λοιπόν ένας καλός τρόπος να γίνει αυτό;

Καταρχήν, θα πρέπει οι γονείς να νιώσουν έτοιμοι για την ανακοίνωση αυτή και να γίνει όσο πιο νωρίς γίνεται. Στην συνέχεια, να βρουν μια ήρεμη περίοδο, όπου το παιδί θα είναι ήρεμο, θα έχει τον χρόνο να διαχειριστεί τα νέα γεγονότα και δεν θα έχει να αντιμετωπίσει άλλες αγχώδεις καταστάσεις, όπως πρώτη μέρα στο σχολείο. Παράλληλα, θα βοηθούσε εάν μιλούσατε στο παιδί για τα παιδιά οικογενειακών σας φίλων, που έχουν αδερφάκια ή να τους διαβάσετε βιβλία σχετικά με το θέμα. Πολλές φορές, μέσω βιβλίων, υπάρχει καλύτερη κατανόηση από τα παιδιά. Εξηγήστε από την αρχή, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γεννηθεί ένα παιδί και γενικά τις απαραίτητες πληροφορίες (π.χ. η απουσία της μητέρας αφότου γέννηση-το παιδί θα μείνει με τον πατέρα κλπ.).

Μπορείτε επίσης, να του διηγηθείτε ιστορίες από την βρεφική του ηλικία και να του δείξετε φωτογραφίες του, θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση, όπως και για το τι σημαίνει να υπάρχει ένα παιδί στο σπίτι. Μιλήστε με θετικότητα για το τί σημαίνει να έχεις αδελφάκι. Για παράδειγμα, θα μπορεί να παίζει μαζί του, να το φροντίζει, θα έχει μια παρέα στο σπίτι. Επιπλέον, η σταδιακή ενίσχυση της αυτονομίας του παιδιού, δηλαδή να μην είναι υπερβολικά εξαρτημένο από εσάς, παίζει σημαντικό ρόλο στο να δεχτεί πιο ομαλά και εύκολα το μοίρασμα της φροντίδας του με το αδελφάκι του.

Σημαντικό να αντιμετωπίσετε τα παιδία με ισότητα φροντίδας και προσοχής. Μπορείτε ακόμα, να ενισχύσετε τη συμμετοχή του παιδιού στις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή του νέου μέλους και αργότερα στην φροντίδα του. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μην νιώσει παραμελημένο και σταδιακά θα συνηθίσει το ρόλο του μεγάλου αδελφού/ης. Στο άκουσμα της χαρμόσυνης είδησης, το παιδί ίσως αδιαφορήσει. Μην ανησυχήσετε, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται απλά χρειάζεται το χρόνο του, να μπορέσει να επεξεργαστεί και να κατανοήσει την κατάσταση. Εάν το δείτε αναστατωμένο και συγχυσμένο από τα νέα, δείξτε του απλά αγάπη και αντανάκλαση των συναισθημάτων του, «Βλέπω ότι είσαι λυπημένος/η. Θέλεις να κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά;». Αφήστε το να κάνει από μόνο του ερωτήσεις, χωρίς να το επιβαρύνετε με γεγονότα και λεπτομέρειες, που ίσως δεν είναι έτοιμο να ακούσει. Από την άλλη, εάν το παιδί δείξει ενθουσιασμό από την αρχή, προτείνετε του να ανακοινώσετε μαζί, στα υπόλοιπα μέλη τα καλά νέα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει πως έχει ένα σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το γεγονός.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!