Η σημασία της συναισθηματικής ανθεκτικότητας στα παιδιά
Η σημασία της συναισθηματικής ανθεκτικότητας στα παιδιά


Όλα τα παιδιά, ακόμα και όσα μεγαλώνουν σε υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, βιώνουν κατά καιρούς ψυχικά τραύματα. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην παιδική χαρά μπορεί να βιώσουν απογοήτευση, σύγχυση, απόρριψη ή απομόνωση από τους συνομηλίκους. Σε κάθε οικογένεια θα υπάρξουν στιγμές θυμού και έλλειψης κατανόησης.

Σε υγιή περιβάλλοντα τα παιδιά ξεπερνούν τέτοιες στιγμές από μόνα τους ή με τη βοήθεια των φροντιστών τους. Ως γονείς είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτές τις στιγμές, καθώς είναι καίριο όπως φροντίζουμε για τους σωματικούς μικροτραυματισμούς των παιδιών μας, να επουλώνουμε και τους συναισθηματικούς τραυματισμούς, ώστε να μην “εξαπλώνονται”.

Αυτές είναι οι κομβικές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού, όταν οι φροντιστές του προσπαθούν να το κάνουν να βιώσει, ενώ είναι λυπημένο, αγχωμένο ή θυμωμένο ότι δεν θα νιώθει για πάντα έτσι και να το βοηθήσουν να βρει τις εσωτερικές του δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την απογοήτευση και τη δυσφορία και να του ανοίξουν το δρόμο προς τη συναισθηματική ωριμότητα. Με αυτόν τον τρόπο αργότερα τα παιδιά θα μπορούν πιο εύκολα να αυτορυθμιστούν συναισθηματικά, να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους πιο αποτελεσματικά και να εστιάζουν κατόπιν στην εύρεση τρόπων επίλυσης των θεμάτων που τους απασχολούν.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο μέσα στην ημέρα, ώστε να συζητάμε μαζί με τα παιδιά μας και να αξιοποιούμε τον χρόνο αυτόν, ώστε να επεξεργαζόμαστε και να επουλώνουμε στιγμές μέσα στην ημέρα όπου υπήρξε μια ένταση ή μια παρεξήγηση. Η στιγμή λίγο πριν τον βραδινό ύπνο, μπορεί να είναι μία από αυτές και να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά. Σε αυτές τις στιγμές μπορούμε να ρωτήσουμε τα παιδιά αν θέλουν κάτι να συζητήσουν, ίσως κάτι που συνέβη στο σχολείο, κάτι που συνέβη και τα θύμωσε ή αν υπάρχει κάτι που τα ανησυχεί για την επόμενη μέρα.

Αν είχαμε μια σύγκρουση μέσα στην ημέρα με τα παιδιά μας, είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για να ανοίξουμε και πάλι το θέμα ακούγοντας την πλευρά του παιδιού χωρίς κριτική και υποτίμηση, αλλά αναγνωρίζοντας και επικυρώνοντας τα συναισθήματα του. Το πιο ουσιαστικό και αυτό που επουλώνει εκείνες τις δύσκολες στιγμές είναι η δήλωση από μέρους μας ότι είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας για την προσπάθεια τους και την μοναδικότητα τους ως άνθρωποι. Με όλα τα παραπάνω το μήνυμα που μεταφέρεται στα παιδιά είναι ότι η απογοήτευση προς τον εαυτό και τους άλλους ανθρώπους είναι κομμάτι της ζωής, όπως και τα συναισθήματα του θυμού και της αδικίας, τα οποία δεν διαρκούν για πάντα.pbs.org


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!