Είμαι single μαμά. Πως να το εξηγήσω στο παιδί μου; Από τη ψυχολόγο Νικολέττα Πιτσιλλίδου
Είμαι single μαμά. Πως να το εξηγήσω στο παιδί μου; Από τη ψυχολόγο Νικολέττα Πιτσιλλίδου


Το να είσαι μονογονιός, είναι μια δύσκολη υπόθεση ακόμα και αν υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των χωρισμένων ζευγαριών. Ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, όμως, αποτελεί η στιγμή που ο μονογονιός θα έρθει αντιμέτωπος με τις διάφορες ερωτήσεις του παιδιού του. Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή, η οποία εάν δεν διαχειριστεί ανάλογα θα υπάρχουν συναισθηματικές επιπτώσεις προς το παιδί. 

Στην φάση αυτή, θα πρέπει η μητέρα, να είναι προετοιμασμένη για να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ανάλογα. Επομένως, είναι σημαντικό η μητέρα να είναι ειλικρινείς με το παιδί και να λέει την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί.  Ορισμένες φορές, ίσως έρθει αντιμέτωπη με ερωτήματα στα οποία δεν γνωρίζει την απάντηση. Μην πανικοβληθείς, απλώς εξήγησε στο παιδιά πως δεν έχεις πάντα όλες τις απαντήσεις και κρατήσεις μια θετική στάση. Καλό θα ήταν να εξηγήσεις στο παιδί πως υπάρχουν διαφόρων ειδών οικογένειες, μια από αυτές είναι η δική σας και το γεγονός ότι δεν ζείτε όλοι μαζί δεν σημαίνει πως δεν είστε οικογένεια. 

Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική για το πως παρουσιάζεις τον πατέρα του παιδιού, να μην τον κακολογήσεις και πάντα να υπενθυμίζεις στο παιδί πως ο πατέρας το αγαπάει έστω και αν δεν είναι καθημερινά παρών στην ζωή του ή απουσιάζει εντελώς.  Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το να καταλάβει πως δεν ευθύνεται για την απουσία του πατέρα, αλλά ήταν δική του απόφαση ή κοινή απόφαση και από τους δυο γονείς.  Η διαχείριση του θυμού, από μεριά της μητέρας, παίζει μεγάλο ρόλο σχετικά με τις ερωτήσεις που θέτονται από το παιδί. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να θυμώνει όταν έρχονται οι ερωτήσεις, διότι αυτό χειροτερεύει την κατάσταση με αποτέλεσμα το παιδί να σταματήσει να σας ρωτάει και να φτάνει από μόνο του σε δικά του λανθασμένα συμπεράσματα. Άφησε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του, κάνε το να νιώσει άνετα για το θέμα της απουσίας του άλλου γονιού και έτσι θα μπορεί και το ίδιο να εκφράζετε πιο εύκολα για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπόψιν ότι θα υπάρχουν συχνές ερωτήσεις, γι’ αυτό να είσαι υπομονετική, υποστηρικτική και να θυμάσαι να λες πάντα την αλήθεια. Κάνε το παιδί να νιώθει την αγάπη σου και πως ανήκει σε ένα υγιές, ασφαλές περιβάλλον.