Πως να στηρίξω το παιδί μου στην εφηβεία;
Πως να στηρίξω το παιδί μου στην εφηβεία;


    Για να μπορέσουν οι γονείς να στηρίξουν το παιδί τους στην εφηβική τους ηλικία, καλό θα ήταν να γνωρίζουν τι εστί εφηβεία. Με τον όρο εφηβεία, εννοούμε την αναπτυξιακή περίοδο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής και συνάμα τις διάφορες ραγδαίες αλλαγές που παρουσιάζονται στο παιδί. Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται στα εξής επίπεδα: σωματικό, ψυχολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό. Επίσης, κατά την περίοδο αυτή τα παιδιά-έφηβοι, προσπαθούν να σχηματίσουν την προσωπική τους ταυτότητα και την απόκτηση ενός ενήλικου ρόλου στο ευρύτερο πλαίσιο.

    Δεν υπάρχουν τέλειοι ή αλάνθαστοι γονείς, υπάρχουν όμως γονείς που θέλουν και προσπαθούν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα. Αρχικά, οι γονείς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι έφηβοι δεν είναι πλέον παιδιά, εντάσσονται στην κοινωνία σαν ανεξάρτητες-αυτόνομες προσωπικότητες.  Οι διάφορες αλλαγές που θα βλέπουν στο παιδί τους, θα φέρει τους γονείς αντιμέτωπους με το αίσθημα του φόβου και ανησυχίας για την σωματική του ακεραιότητα, τους στόχους που θέτει, τα άτομα που θα συναναστραφεί και την μαθησιακή του πορεία. Γι’αυτό λοιπόν, σημαντικό κομμάτι στην εφηβική ηλικία αποτελεί η στήριξη και κατανόηση προς το παιδί, αλλά και η σωματική και ψυχική του υγεία. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη για ένα σύμμαχο κοντά τους και όχι εχθρό.

    Οι έφηβοι, παρόλο που δεν το δείχνουν ή δεν το εκφράζουν εύκολα, έχουν ανάγκη τους γονείς τους σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Ανάγκη από την αγάπη και υποστήριξη τους, τόσο σε προβλήματα που θα έρθουν αντιμέτωποι όσο και σε θετικά σχόλια ή επιβραβεύσεις για κάτι που έκαναν, με σκοπό την ενίσχυση της προσωπικότητας και δεξιοτήτων τους, όπως και την δημιουργία μιας θετικής και υγιής σχέσης μεταξύ τους.  Οι γονείς, καλό θα ήταν να υιοθετούν αξίες και συμπεριφορές που ίσως να θέλουν να δουν το παιδί τους να τις αναπτύσσει στο μέλλον, αφού οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπα για τους εφήβους, με τα οποία ταυτίζονται, υιοθετώντας στάσεις και συμπεριφορές. Θα πρέπει να δίνονται στον έφηβο ευκαιρίες υπευθυνότητας, όπως το να καθαρίζουν το δωμάτιο τους ή να συνεισφέρουν βοήθεια στις εργασίες του σπιτιού.

Η υπευθυνότητα θα βοηθήσει τον έφηβο στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Ο σεβασμός, από μέρους των γονιών, αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην ζωή του έφηβου παιδιού. Ο κάθε έφηβος έχει την ανάγκη να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, από τους γονείς του, με την προϋπόθεση πως θα αναγνωρίσουν και εκτιμήσουν την διαφορετικότητα τους και θα τον αντιμετωπίσουν ως μοναδικό ξεχωριστό άτομο. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση αποτελεί δυνατό κομμάτι του σεβασμού, διότι μέσα από την ενσυναίσθηση οι γονείς θα μπορέσουν να δουν τα πράγματα από τη μεριά του έφηβου παιδιού τους και να σκεφτούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

Ακόμα, τα όρια, αποτελούν βασικό κομμάτι για τους εφήβους, τους προσφέρει ασφάλεια σωματικά και συναισθηματικά. Οι γονείς, είναι απαραίτητο να θέτουν όρια-κανόνες και περιορισμούς στις επιθυμίες των εφήβων παιδιών τους, τα οποία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να δίνεται εξήγηση του λόγου της απόφασης τους. Προσοχή, οι γονείς θα πρέπει μεταξύ τους να έχουν μια κοινή πολιτική και σταθερότητα σχετικά με τον καθορισμό των ορίων-κανόνων. Επίσης, οι γονείς καλό θα ήταν να συζητούν και να διαπραγματεύονται ζητήματα που θα προκύψουν με ψυχραιμία και υπομονή, για την μείωση ή και αποφυγή οποιονδήποτε συγκρούσεων.

Να θυμάστε πως:

Η αγάπη, ο σεβασμός και η θετική επικοινωνία μεταξύ γονέων και έφηβου παιδιού θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα τόσο στην σχέση γονιού-εφήβου όσο και στην προσωπικότητα του!
Ο σεβασμός κερδίζεται με σεβασμό!


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!