Είμαι η δεύτερη γυναίκα του μπαμπά. Πως να αντιμετωπίσω το παιδί του;
Είμαι η δεύτερη γυναίκα του μπαμπά. Πως να αντιμετωπίσω το παιδί του;


Συχνά, η δεύτερη γυναίκα του πατέρα, έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, πράγμα που της δημιουργεί αρκετό άγχος και φόβο. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί σχετικά με την προσέγγιση και αποδοχή από το παιδί. Η θετική σκέψη και στάση πάντα βοηθάει για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων. Σαν δεύτερη γυναίκα, θα πρέπει να τονίσεις την παρουσία σου, χωρίς όμως να είσαι αυταρχική με το παιδί και χωρίς να περιμένεις άμεση ανταπόκριση και αποδοχή από αυτό. Να εξηγήσετε στο παιδί πως δεν είστε απειλή για εκείνο, ότι από την στιγμή που αγαπάτε τον πατέρα του και πλέον είναι μέρος της ζωής σας αυτόματα αποδέχεστε και αγαπάτε και το παιδί του.

Σημαντικό είναι, να δημιουργήσετε μια φιλική σχέση με το παιδί, να κερδίσετε σιγά-σιγά την αγάπη και την εμπιστοσύνη του. Προσοχή όμως, να μην νιώσει πως προσπαθείτε να πάρετε τον ρόλο της μητέρας του.  Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση από μέρους σας, μέχρι το παιδί να σας αποδεχτεί και να σας πλησιάσει. Επιπλέον, θα πρέπει να σέβεστε τον χρόνο του συζύγου σας με το παιδί του, χωρίς να νιώθετε απειλή, αλλά αντιθέτως να ενισχύεται τέτοιες επαφές. Σε τέτοιες καταστάσεις σημαντικό ρόλο έχει και ο πατέρας, διότι από την στάση που θα έχει, το παιδί θα πάρει δύναμη, θα νιώσει ασφάλεια και θα καταλάβει πως πάντα θα έχει την αγάπη και αποδοχή του. Ακόμα, είναι το «κλειδί», που θα δώσει στο παιδί να καταλάβει πως έχει το δικαίωμα να αγαπά την μητέρα του αλλά και την θετή του μητέρα, χωρίς να νιώθει άγχος και ενοχές.

Να θυμάστε πως, τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που θεωρούν οι ενήλικες. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, είναι το παιδί να σας αποδεχτεί, αναγνωρίσει και αγαπήσει. Για την λειτουργικότητα της σχέσης αυτής, θα πρέπει μαζί με τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού, να έχετε υπομονή και ψυχραιμία για θετικά αποτελέσματα.

Νικολέττα Πιτσιλλίδου  Ψυχολόγος 

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!