Πατατόπιτα για... τεμπέλες
Πατατόπιτα για... τεμπέλες


Υλικά

Για τη γέμιση

400 γρ. κρεμμύδια

400 γρ. ντομάτες καθαρισμένες στραγγισμένες

30 γρ. κάπαρη αφαλατωμένη

40 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

20 γρ. αντζούγιες σε φιλέτα σε λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Για τη ζύμη πατάτας

Ένα κιλό πατάτες

2 αυγά μέτρια

200 γρ. τριμμένο τυρί πεκορίνο

2 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο

Αλάτι και πιπέρι

Για να ρίξουμε από πάνω

Ελαιόλαδο για γεύση

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Κόβουμε το κρεμμύδι σε λωρίδες και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Όταν μαλακώσει προσθέτουμε τις ελιές χοντροκομμένες, την κάπαρη και τον γαύρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει ο γαύρος. Ύστερα προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Το μείγμα, στο τέλος του μαγειρέματος, πρέπει να είναι στεγνό.

Η ζύμη πατάτας: Πλένουμε και βράζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Μόλις κρυώσουν οι πατάτες τις πολτοποιούμε, ρίχνοντας τον πουρέ σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί στον πάτο και στα πλαϊνά και τοποθετούμε μέσα το μισό μείγμα πατάτας και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη σάλτσα ντομάτας σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα πατάτας, ισοπεδώνοντας καλά την επιφάνεια.

Ραντίζουμε τα πάντα με λίγο λάδι, τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε στον στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια. Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε την πίτα πατάτας από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!