Λαχανικά με πουρέ στο φούρνο
Λαχανικά με πουρέ στο φούρνο


Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 σέλερι ψιλοκομμένο

3 καρότα σε ροδέλες

500 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο

Λίγο θυμάρι και δεντρολίβανο φρέσκα (φυλλαράκια)

1 φύλο δάφνης

2 κουταλιές της σούπας ντομάτα συμπυκνωμένη

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μισό φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 κούπες ζωμό λαχανικών

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6 μεσαίες πατάτες

Λίγο μοσχοκάρυδο (στην άκρη του κουταλιού)

Μισό φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Μισό φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Για τον πουρέ:

Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κυβάκια και τις αφήνετε σε νερό που βράζει ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίζετε, και σ' ένα μπολ τις κάνετε χοντροκομμένο πουρέ με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το γιαούρτι, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τον πουρέ στην άκρη.

Για τη «γέμιση»:

Σε μια κατσαρόλα (ακόμη καλύτερα να είναι πήλινη που μπαίνει και στο φούρνο), ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το σκόρδο και σωτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Ρίχνετε μέσα τα λαχανικά (καρότα, αρακά, σέλερι) και τα αρωματικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, δάφνη) και σωτάρετε ώσπου να μαλακώσουν τα καρότα.

Προσθέτετε τη συμπυκνωμένη ντομάτα και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε 1 λεπτό, ώσπου να εξατμιστεί. Σιγά σιγά, προσθέτετε τον ζωμό, ανακατεύοντας παράλληλα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει το μείγμα ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Για το ψήσιμο:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αδειάζετε τη «γέμιση» σε ένα βαθύ ταψάκι (αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει πήλινη κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο) και από πάνω απλώνετε τον πουρέ ώσπου να σκεπάσετε καλά τα λαχανικά. Πασπαλίζετε με τριμμένη γραβιέρα και λίγα φυλλαράκια θυμάρι.

Ψήνετε για 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!