Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας: Στόχος η ευαισθητοποίηση του κοινού στις διαταραχές επικοινωνίας - Ο σημαντικός ρόλος των Λογοπαθολόγων
Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας: Στόχος η ευαισθητοποίηση του κοινού στις διαταραχές επικοινωνίας - Ο σημαντικός ρόλος των Λογοπαθολόγων


Στην ευαισθητοποίηση του κοινού στις διαταραχές επικοινωνίας και κατάποσης και του σημαντικού ρόλου των Λογοπαθολόγων στην αντιμετώπιση των άνωθεν διαταραχών είναι αφιερωμένη για φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας (6 Μαρτίου).

 Στις 6 Μαρτίου θα διεξαχθεί το πρώτο πανευρωπαϊκό σεμινάριο για την Τηλεπρακτική στη Λογοθεραπεία και το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει μέσω ζωντανής μετάδοσης στις 11.00 το πρωί στο Facebook της  ESLA στον ακόλουθο σύνδεσμο  www.facebook.com/cplol.eu.

Η Norma Camilleri, Πρόεδρος της ESLA, ανέφερε: «Το 2020 ήταν μία μεγάλη πρόκληση για όλους τους επαγγελματίες υγείας, για να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με έναν νέο τρόπο (για τους περισσότερους), πάντα μέσα στα πλαίσια του κώδικα δεοντολογίας. Το επάγγελμα της Λογοθεραπείας δε μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτά τα νέα δεδομένα. Νιώσαμε την υποχρέωση προς όλα τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές επικοινωνίας και κατάποσης.

Πρώτιστος στόχος, ήταν η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών μας, σε όλους όσους τη χρειάζονται, τόσο για τη συνέχιση των θεραπευτικών προγραμμάτων, όσο και για την αποφυγή τυχόν αύξησης των ήδη υφιστάμενων δυσκολιών που παρουσίαζαν πριν την πανδημία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η ESLA, ήταν πρώτη στη γραμμή, παροτρύνοντας όλους τους λογοθεραπευτές σε όλη την Ευρώπη στη χρήση της Τηλεπρακτικής ως προς το συμφέρον όλων των ατόμων με προβλήματα επικοινωνίας και κατάποσης.»

Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου

Στην Κύπρο, ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων είναι ο επίσημος φορέας ο οποίος εκπροσωπεί τους Λογοπαθολόγους/Λογοθεραπευτές της Κύπρου από το 1990. Ο ΣY.Ε.Λ.Κ. είναι πλήρες μέλος της ΕSLA και σήμερα αριθμεί γύρω στα 500 ενεργά μέλη.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων και Αντιπρόεδρος της ESLA, Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου, αναφέρει πως τα εξής: «Στη χώρα μας οι Λογοπαθολόγοι αγκάλιασαν την τηλεθεραπεία με στόχο να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Για τη στήριξη των μελών μας, ο ΣΥΕΛ οργάνωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χρήση της Τηλεθεραπείας ως μέθοδο παροχής υπηρεσιών. Παρόλο που στην Κύπρο και στην Ευρώπη η χρήση της εξαπλώθηκε κυρίως λόγω της πανδημίας, σε άλλες χώρες όπως Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια. Έχουμε αξιοποιήσει και στην Κύπρο αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών που καθοδηγούν τους επαγγελματίες για τις απαραίτητες προδιαγραφές και τροποποιήσεις για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τόσο σε παιδιατρικούς όσο και σε ενήλικες πληθυσμούς. Η αποδοχή τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες που λαμβάνουν υπηρεσίες και τις οικογένειες τους είναι πολύ καλή και συχνά εφάμιλλη της δια ζώσης παροχής υπηρεσιών.»

Τηλεθεραπεία-Τηλεπρακτική.

Η Τηλεθεραπεία στη Λογοθεραπεία εντάσσεται στην Τηλεϊατρική, όπου γίνεται εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών σε άτομα με προβλήματα επικοινωνίας και κατάποσης. Η Τηλεϊατρική χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την ανταλλαγή πληροφοριών τόσο ως προς τη διάγνωση, τη θεραπεία και την έρευνα όσο και ως προς τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Η τηλεϊατρική μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη της παγκοσμιοποίησης της ιατρικής κάλυψης, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικές και οικονομικές ιατρικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης. Υπηρεσίες, ιδιαίτερα σημαντικές σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, σε ευάλωτα άτομα και στο γηριατρικό πληθυσμό.

Με την πανδημία COVID-19, και την ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση για αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης της , τα άτομα με προβλήματα επικοινωνίας και κατάποσης είναι μία ομάδα πληθυσμού που μπορεί να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες λογοθεραπείας μέσω Τηλεθεραπείας. Οι Λογοπαθολόγοι σε όλη την Ευρώπη, έχουν μάθει ή αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών μέσω της Τηλεπρακτικής. Η συγκεκριμένη πρακτική διασφάλισε αρχικά τη συνέχιση των υφιστάμενων θεραπευτικών προγραμμάτων και στη συνέχεια προχώρησε στην ανάληψη καινούριων περιστατικών. Αυτός ο τρόπος παροχής υπηρεσιών είναι δελεαστικός αφού τα άτομα παραμένουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Η Τηλεπρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Λογοπαθολόγους σε διάφορα επίπεδα όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση φροντιστών, άμεσα ή έμμεσα θεραπευτικά προγράμματα, εποπτείες, προγράμματα και διπλώματα εκπαίδευσης με τα νέα ερευνητικά δεδομένα να στηρίζουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου.

Σε μερικές χώρες, η τηλεθεραπεία στη Λογοθεραπεία καλύπτεται από το Γενικό Σύστημα Υγείας, από ιδιωτικές ιατρικές ασφάλειες και/ή από το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλες μόνο μέσω του ιδιωτικού τομέα. Το νομικό πλαίσιο αλλάζει από χώρα σε χώρα. Η συζήτηση στην κοινότητα των λογοθεραπευτών περιστρέφεται γύρω στο ποια θα είναι η καλύτερη χρήση της τηλεθεραπείας στο μέλλον και στη μετά COVID-19 εποχή.

Στις 6 Μαρτίου θα διεξαχθεί το πρώτο πανευρωπαϊκό σεμινάριο για την Τηλεπρακτική στη Λογοθεραπεία και το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει μέσω ζωντανής μετάδοσης στις 11.00 το πρωί στο Facebook της  ESLA στον ακόλουθο σύνδεσμο (https://www.facebook.com/cplol.eu).

Η ESLA (European Speech and Language Therapy Association), μέχρι τώρα γνωστή ως CPLOL, είναι ο πρωταρχικός οργανισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει το επάγγελμα της Λογοθεραπείας στην Ευρώπη. Ως η ναυαρχίδα του επαγγέλματος στην Ευρώπη, η ESLA φροντίζει για τα κοινά συμφέροντα των 31 συλλόγων μελών της εκπροσωπώντας έτσι σαράντα χιλιάδες επαγγελματίες λογοπαθολόγους στις είκοσι εννέα κράτη μέλη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ESLA/CPLOL εδώ: www.cplol.eu


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!