Δημήτρης Δημητρίου: Οι εξομολογήσεις για την κόρη του Αθηνά και η πρόταση για την άδεια πατρότητας
Δημήτρης Δημητρίου: Οι εξομολογήσεις για την κόρη του Αθηνά και η πρόταση για την άδεια πατρότητας


Ο νεαρός βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Δημήτρης Δημητρίου μιλά για την μονάκριβη κόρη του Αθηνά και όλα όσα δεν μπορεί να της αντισταθεί!

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις την πολιτική σου καριέρα με την οικογένεια;

Είναι τόσο εύκολο ή τόσο δύσκολο όπως να συνδυάζεις την οικογένεια με όποιαδηποτε απαιτητική καριέρα. Η ιδιαιτερότητα της πολιτικής είναι πως δεν έχεις ρουτίνα. Καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Το ζητούμενο είναι ο χρόνος. Λείπω πολλές ώρες. Και από το σπίτι και από την οικογένειά μου. Προσπαθώ να καλύπτω τα κένα χρόνου με όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό χρόνο. Όταν θα είμαι με την οικογένεια, προσπαθώ να αφήσω εκτός όσα περισσότερα μπορώ. Οι «ενέσεις» αυτές είναι σημαντικές για να καταφέρνουμε να προχωρούμε.

Είσαι και νεαρός μπαμπάς και νέος στην πολιτική. Ποια θα ήταν η πρότασή σου στη Βουλή που θα αφορούσε την άδεια πατρότητας στην Κύπρο; Πιστεύεις θα μπορούσε να αλλάξει κάτι;

Θεωρώ πως η Κύπρος έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης στον τομέα. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει συστήματα με συμπληρωματική άδεια πατρότητας και γονική άδεια που στηρίζονται στην κοινή ευθύνη των γονέων έναντι της ανατροφής των παιδιών τους, την ισότιμη ανάγκη για ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την καταπολέμηση των αντιλήψεων που έχουν να κάνουν με τους ρόλους των δύο γονιών. Είναι συνεπώς αρκετά καλά προστατευμένη η μητρότητα στην πατρίδα μας και σε πλήρη σύμπλευση με τα όσα ισχύουν πανευρωπαϊκά. Αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατη διερεύνηση παραπόνου από την επίτροπο Διοικήσεως ενεργώντας με την ιδιότητα της ως Αρχή κατά των διακρίσεων.

Η δική μου εισήγηση θα ήταν για διεύρυνση 3 με 6 εβδομάδες της υφιστάμενης πρόνοιας για γονική άδεια με τρόπο συμπληρωματικό, όπου οι γονείς θα μπορούσαν να επιλέξουν ποιος από τους δύο θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα (άρα να μπορεί το συμπληρωματικό μέρος να αξιοποιηθεί από τον πατέρα και να συντρέχει με άδεια μητρότητας ή γονική άδεια), με παράλληλο επίδομα για αυτή την περίοδο όπου ενδεχόμενα και οι δύο γονείς θα βρίσκονται με άδεια άνευ απολαβών.

Η άδεια πατρότητας μπορεί να υιοθετηθεί σε πρώτο στάδιο για μια περίοδο 2 εβδομάδων με ισότιμη προστασία με αυτή της άδειας μητρότητας (απαγόρευση απόλυσης κλπ). Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να υιοθετήσουμε τέτοια ρύθμιση, η παροχή διευκολύνσεων και στον πατέρα, κατ’ αναλογίαν (αν όχι ταυτόσημες) αυτών που ισχύουν και για την μητέρα είναι επιβεβλημένη.

 Πιστεύεις πως αφιερώνεις αρκετό χρόνο στην μικρή σου κόρη Αθηνά;

Αρκετό όχι. Ποιοτικό πιστεύω πως ναι. Κάνουμε μαζί πολλά. Η πρωινή διαδρομή προς το σχολείο μας φέρνει σίγουρα πιο κοντά. Όταν θα είμαι σπίτι την προετοιμάσια για τον ύπνο την κάνουμε πάντα παρέα. Και τα Σαββατοκύριακα θα πάμε μαζί από παιδότοπο, μέχρι σουπερμάρκετ, από καφέδες μέχρι και πολιτικές συναντήσεις, στις οποίες η Αθηνά συμμετέχει με τον δίκο της μοναδικό τροπο..

 Ποια είναι η αγαπημένη σας συνήθεια; Κακομαθαίνεις την κόρη σου;

Η Αθηνά τρελαίνεται για ιστορίες. Να της λέμε ιστορίες από τα δικά μας παιδικά χρόνια. Αυτή είναι και η αγαπημένη μας συνήθεια. Τις αραδιάζω τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις, και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Η Αθηνά αφού μαθαίνει τα δικά μου κατορθώματα, και εγώ γιατί αναπολώ εκείνες τις μέρες. Κακομαθαίνω; Προσπαθούμε, μαζί με την Ντίνα, να μην δημιουργούμε κακό προηγούμενο. Να εξηγούμε στην Αθηνά τι είναι το σωστό και το λογικό. Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο. Σημαντικό το ότι η Αθηνά ακούει και καταλαβαίνει. Νομίζω πως πάμε καλά.

 Τρεις βασικές αρχές που θα ήθελες να μεταβιβάσεις σίγουρα στο παιδί σου;

Να είναι πάντα ειλικρινής, να έχει θετική ενέργεια και να καταφέρνει να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Να έχει αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα σε ό,τι κάνει.

Σε ανησυχεί η εξέλιξη του Κυπριακού για το μέλλον του παιδιού σου;

Το γεγονός πως ζούμε σε μια χώρα που δεν είναι φυσιολογική με ανησυχεί. Η εκκρεμότητα του Κυπριακού μας κρατά καθηλωμένους. Όλες οι συζητήσεις για πιθανές μεταρρυθμίσεις ή για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική και μεταρρυθμίσεις κολλούν στο ανοικτό εθνικό μας θέμα. Όχι σήμερα, αλλά εδώ και πενήντα χρόνια. Άρα είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε μια χώρα που πέραν από την ασφάλεια και στην σταθερότητα θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και το μακροχόνιο όραμα. Αυτό που είναι με ανησυχεί είναι να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη χώρα από αυτή που εμείς μεγαλώσαμε.

Τι είναι αυτό που δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς όταν σου ζητάει η Αθηνά;

Αγκαλιές, φιλιά και γλύκες.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!