9+1 τεχνικές για να μην έχεις άγχος στο γραφείο
9+1 τεχνικές για να μην έχεις άγχος στο γραφείο


Αν τον τελευταίο καιρό νιώθεις ότι το άγχος υπερβαίνει την παραγωγικότητά σου, τα tips της Liz Walker θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τη συσσωρευμένη ένταση στο γραφείο

Φανταζόμαστε ότι αρκεί η προσωπική σου πείρα για το εργασιακό στρες αλλά και βάσει ερευνών, από την ηλικία των 25 και μετά, παρατηρείται ότι το άγχος σημειώνει μια εκπληκτικά ανοδική πορεία, κυρίως στην καθημερινότητα των millenials.

Παρόλο που τα στοιχεία προκαλούν μεγάλη απογοήτευση, το πιο σημαντικό είναι ότι το άγχος που μας κυριεύει στο γραφείο έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα χωρίς να είναι πια taboo. Αν αναρωτιέσαι αν υπάρχει πράγματι τρόπος να δαμάσεις όλο αυτό που νιώθεις κάθε φορά που κοιτάς τον υπολογιστή και το πληκτρολόγιο, η HR Director του Unum, Liz Walker, σε διαβεβαιώνει πως υπάρχει τρόπος και κυρίως «έξυπνες» στρατηγικές.

1. Ήρθε η ώρα για λίγη ενσυνειδητότητα
Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους καταπολέμησης του άγχους είναι η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας που θυμίζει αρκετά τον διαλογισμό. Μέσω αυτής, μένουμε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική, παρατηρώντας απλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας συνδέεται με μειωμένο άγχος και βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

2. Κάνε ένα βήμα πίσω
... Όχι, στον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο σου. Δεν σου προτείνουμε να πας προς την έξοδο κινδύνου για να γλιτώσεις από μία ακόμη φορτική μέρα αλλά αυτό που σε συμβουλεύουν οι ειδικοί να κάνεις είναι να γίνεις εξωτερικός παρατηρητής του άγχους σου σαν να παρακολουθείς μια ταινία. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να αποσυνδεθείς από όλα αυτά και να βάλεις μια τάξη στο μυαλό σου.

3. Αποδέξου ότι υπάρχουν και φορές που θα κάνεις τις πιο «παράξενες» σκέψεις
Βρίσκεσαι σε ένα meeting και το μόνο που θες, είναι να βγεις έξω από το γραφείο και να ουρλιάξεις. Δεκτό! Φρόντισε σε καμία περίπτωση να μην το καταπιέσεις αλλά να το αποδεχτείς γιατί κάθε σκέψη που κάνεις, είναι φυσιολογική. Ακόμη και η πιο παράξενη γιατί δεν παύει να προέρχεται από το μυαλό μας που είναι το δημιουργικότερο όλων.

4. Αναγνώρισε όλα τα false alarms
Όλοι έχουμε κάποιες κρυφές ανησυχίες όπως ότι αφήσαμε ξεκλείδωτη την πόρτα ή το σίδερο αναμμένο, φεύγοντας από το σπίτι. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται έτσι και να ανεβάζει παλμούς από το άγχος και την αγωνία για το τι τελικά θα συμβεί, αποδέξου τις σκέψεις σου αλλά στη συνέχεια φρόντισε να τις παραβλέψεις.

5. Κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα θετικό self talk
«Θα περάσει κι αυτό»/ «Όλα θα πάνε καλά». Συνήθως μας είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάμε καλά στους άλλους αλλά όχι στον εαυτό μας. Όμως, σε περίπτωση που αρχίσεις να μιλάς καλά για σένα, δεν σε κακομαθαίνεις αλλά διευκολύνεις αυτό που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Λίγη αυτοφροντίδα και αγάπη ποτέ δεν θα κάνει κακό, αντίθετα θα περιορίσει το άγχος και τον πανικό μέσα σου.

6. Παραμέρισε για λίγο τα αρνητικά συναισθήματα
Δεν σου ζητάμε να μην τα αφήσεις να εκδηλωθούν αλλά να τα αφήσεις για λίγο στην άκρη. Άρχισε να καταγράφεις τους λόγους που σε έκαναν να έχεις τόσο άγχος αλλά άσε αυτό το task για πιο μετά. Έχοντας περάσει λίγο η ώρα, θα έχεις αντιληφθεί ότι πολλές από τις ανησυχίες που είχες πριν, τώρα έχουν εξανεμιστεί.

7. Επεξεργάσου τις σκέψεις σου
Όταν έχεις άγχος, είναι λογικό οι σκέψεις σου να βγαίνουν εκτός ελέγχου και να μην μπορείς να τις δαμάσεις. Όταν παρατηρείς ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάνε μερικές σημαντικές ερωτήσεις προς όλες αυτές τις σκέψεις που σε κατακλύζουν. «Είναι ρεαλιστικές;», «Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;».

8. Μάθε να λες «όχι»
Δεν είναι εύκολο αλλά είναι το πιο σημαντικό βήμα κάθε φορά που νιώθεις να σε καταβάλλει το άγχος. Όταν είσαι υπερφορτωμένη με δουλειά και νιώθεις ότι πιέζεσαι ασφυκτικά, θέσε απλά τα όριά σου και θα δεις ότι μπορείς.

9. Κράτα ημερολόγιο
Κράτα ημερολόγιο για μία ή δύο εβδομάδες για να μπορέσεις να καταγράψεις τις καταστάσεις που σε κάνουν να κυριεύεσαι από άγχος και όλα τα σχετικά συναισθήματα που ένιωσες. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ακριβώς σου προκαλεί άγχος και πώς αντιδράς υπό τέτοιες συνθήκες.

10. Μίλησε για το άγχος σου
Δώσε φωνή στις ανησυχίες και σε όλα τα συναισθήματά σου. Είναι η πιο λυτρωτική διαδικασία. Το άτομο που θα γίνει αποδέκτης όσων θες να πεις, δεν χρειάζεται να πει ή να κάνει κάτι για να τα αλλάξει. Αρκεί που θα τα πεις και θα αποδεσμευτείς από το άγχος και όλα τα αρνητικά επακόλουθα που σε μπλοκάρουν στη δουλειά.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!