Η μελαγχολία των γιορτών
Η μελαγχολία των γιορτών


Έξω παντού στολισμένοι δρόμοι και λαμπάκια, κόσμος να πηγαινοέρχεται φορτωμένος σακούλες, ζευγάρια αγκαλιασμένα να περπατούν, παιδάκια να τρέχουν από εδώ και από εκεί. Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, που αντιπροσωπεύει την αγάπη, τη χαρά και αυτή μια πολύ όμορφη και ζεστή εικόνα. Κι όμως το τελευταίο που θέλετε να δείτε είναι χαρούμενα πρόσωπα και ερωτευμένους να περπατάνε αγκαλιά. Γιατί όμως μελαγχολούμε αυτές τις ημέρες και πώς θα το ξεπεράσουμε;

Επειδή πλέον έχουμε μάθει να είμαστε γεμάτοι άγχος, στρες και ανασφάλεια. Η οικονομική κρίση έχει σαν συνέπεια να χαθεί η χαρά και η δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι των υπερκαταναλωτικών κοινωνιών πλήττονται από τη μελαγχολία των Χριστουγέννων γιατί η χαρά είναι συνυφασμένη με τα υλικά αγαθά. Να αγοράσουμε δώρα, καινούρια ρούχα, παπούτσια, θέλουμε τόσο πολύ να ικανοποιήσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας που στο τέλος μας αγχωνόμαστε και η χαρά μετατρέπεται σε θλίψη.

Ακόμη όμως και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να μας μελαγχολήσουν. Διαμάχες και συγκρούσεις κάνουν την εμφάνισή τους στο γιορτινό τραπέζι με αποτέλεσμα να λήγει πάντα φιάσκο. Από την άλλη μεριά υπάρχει και η μοναξιά η οποία είναι ένας βασικός παράγοντας μελαγχολίας. Άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις γιορτές με αγαπημένα τους πρόσωπα συνήθως μελαγχολούν ακόμα περισσότερο στις γιορτές.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία των γιορτών;

Αρχικά να βάλετε για λίγο στην άκρη το άγχος της καθημερινότητας, να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε το νόημα των γιορτών και να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε απόσταση από οικογενειακές συγκεντρώσεις που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα έχουν αρνητική έκβαση για εσάς και τη διάθεσή σας. Οργανώστε κάτι διαφορετικό για τις ημέρες των γιορτών.

Τα Χριστούγεννα δεν παύουν να αποτελούν τη συνέχεια μιας καθημερινή πραγματικότητα που φυσικά δεν είναι πάντα τέλεια. Για να σας φτιάξει η διάθεση μπορείτε να οργανώσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες που σας προκαλούν λίγη χαρά, ώστε να κινητοποιηθείτε.

Είναι επίσης σημαντικό να μην προσδοκάτε ανέφικτα πράγματα. Αντί να προσπαθείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό εορταστικό σκηνικό, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην αγάπη που λαμβάνετε από τους συγγενείς και φίλους και να νιώσετε ευγνωμοσύνη. Το τέλειο δέντρο, το ακριβό φαγητό και η λαμπερή εορταστική διακόσμηση δεν ορίζουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αυτό που έχει σημασία είναι η αγάπη και η συναισθηματική πληρότητα.

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να αφουγκραστεί τις πραγματικές του ανάγκες, και όχι αυτές που επιβάλλουν οι γιορτές. Δώστε του το δικαίωμα να τις ονομάσει όπως θέλει, διακοπές ή εργάσιμες μέρες και να τις διαμορφώσει με τρόπο που μειώνει το στρες και τη μελαγχολία.

Και τέλος ας μη ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που βιώνουμε τη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Ας είμαστε επιεικείς με όσα νιώθουμε και ας καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!