Επηρεάζεται η συμπεριφορά των παιδιών στις γιορτές;
Επηρεάζεται η συμπεριφορά των παιδιών στις γιορτές;


Επηρεάζεται και με ποιο τρόπο η συμπεριφορά των παιδιών την περίοδο των γιορτών;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέκαθεν ήταν και είναι από τις αγαπημένες των παιδιών.

Συνδυάζουν διακοπές, δώρα και μια εορταστική ατμόσφαιρα που διαρκεί μέρες. Ωστόσο, συχνά, τα παιδιά εκδηλώνουν μια διαφορετική συμπεριφορά που οι περισσότεροι γονείς την αποδίδουν στην κούραση και την αλλαγή προγράμματος.

Και δεν έχουν άδικο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων, καλό θα είναι ο ρυθμός της οικογένειας να μην αλλάζει σημαντικά, στις γιορτές και οι γονείς να διατηρούν τα συνηθισμένα ωράρια ύπνου και γευμάτων των παιδιών, ώστε να μειώσουν το στρες και να επικρατεί ισορροπία.

Επίσης, η συμπεριφορά τους επηρεάζεται σημαντικά και από τη συναισθηματική κατάσταση των γονιών. Αν είστε στεναχωρημένοι, εκνευρισμένοι ή ακόμα και θυμωμένοι χωρίς το παιδί να το εξηγήσει είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά και την δική του ψυχολογία.

Σύμφωνα με την παιδίατρο Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου, καλό θα είναι να υπάρχει ένα πλάνο δραστηριοτήτων με έναν στόχο κάθε φορά την περίοδο των γιορτών. Οι γονείς μπορούν τη μία μέρα να βγουν για ψώνια με τα παιδιά, την επόμενη να επιδοθούν σε χριστουγεννιάτικες συνταγές μαγειρικής ή να συγκεντρωθούν όλοι μαζί γύρω από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Έχει μεγάλη σημασία η προσοχή του παιδιού να επικεντρώνεται σε ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε φορά, ώστε να μπορεί να το αντιλαμβάνεται και να νιώθει τα αντίστοιχα αισθήματα. Θα πρέπει αυτές τις ημέρες να γίνεται προσπάθεια ώστε το παιδί να αυξάνει την περιέργειά του όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην νιώσει πλήξη και ανία.

Προσοχή με τα δώρα
Το παιδί θα πρέπει να δέχεται ένα ή δύο δώρα το πολύ κάθε φορά. Δεν θα πρέπει να μαθαίνει στην άσκοπη σπατάλη και σε παιχνίδια που δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί τους.

Καλό θα είναι οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να φτιάξει ένα δώρο για τους γονείς, τους παππούδες και τους φίλους. Σίγουρα αυτά τα δώρα θα είναι περισσότερο πολύτιμα ενώ θα διδάξουν πολύτιμα μαθήματα στα παιδιά.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!