3+1 πράγματα που αποφεύγουν οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι
3+1 πράγματα που αποφεύγουν οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι


Η συναισθηματική σας ηλικία διαφέρει από την κανονική σας. Μπορεί να είστε 43 ετών, αλλά να συμπεριφέρεστε σαν τετράχρονο.

Συχνά αναμένουμε ότι η συναισθηματική μας ωριμότητα θα προχωρήσει παράλληλα με τη φυσική μας. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να επισημάνουμε παραδείγματα στη ζωή μας που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν συμβαίνει - το ενοχλητικό αφεντικό, ο ανώριμος φίλος.

Η συναισθηματική ωριμότητα είναι το θεμέλιο της σταθερής ψυχικής υγείας και ευτυχίας. Εάν χειρίζεστε καλά τα συναισθήματά σας, μπορείτε να αποκομίστε οφέλη ακόμη και από τις χειρότερες εμπειρίες. Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο χρονών είστε στα χαρτιά, η συναισθηματική σας ωριμότητα μπορεί να βελτιωθεί.

Γι αυτό λοιπόν παρακάτω θα δούμε 4 πράγματα που οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι δεν κάνουν
Δεν φεύγουν από τις συναισθηματικές προκλήσεις

Όταν βρίσκεστε μπροστά σε μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε δυσμενή συναισθήματα, η φυσική παρόρμηση είναι να τρέξετε μακριά και να κρυφτείτε.

Μερικές φορές, η διαφυγή είναι χρήσιμη. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο πολύπλοκο πρόβλημα και να έχετε μια καλύτερη οπτική. Ωστόσο εάν δεν λύσετε το πρόβλημα θα είστε συνέχεια αγχωμένοι και φοβισμένοι.

Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα δύσκολα συναισθήματα είναι απλώς μέρος της ζωής και δεν τρέχουν μακριά όταν νιώσουν αυτά θα τους κατακλύζουν, γιατί γνωρίζουν ότι σύντομα θα υποχωρήσουν.

Μην τρέχετε μακριά. Μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας παρασύρουν. Αποδεχτείτε τα χωρίς να παραδοθείτε σε αυτά.

Δεν κατηγορούν τους άλλους

Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι δεν οδηγούνται σε βιαστικά συμπεράσματα. Επιλέγουν να κάνουν ό, τι μπορούν με αυτά που έχουν αυτή τη στιγμή και προσπαθούν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους και όχι να κατηγορήσουν τρίτους. Μη ρωτάτε: «Ποιος φταίει;» Ρωτήστε: «Τι ελέγχω; Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά;» Η αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου είναι η ευκολότερη λύση, αλλά δεν είναι πάντα η σωστή.

Δεν κριτικάρουν συνέχεια τον εαυτό τους

Η υπερβολική αυτοκριτική είναι μια στρεβλή μορφή αναζήτησης καθησυχασμού. Φυσικά είναι σημαντικό να μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όμως αν το αυτομαστίγωμα γίνει συνήθεια, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώθετε συνέχεια τύψεις, μέχρι που κάποια στιγμή θα εκραγείτε.

Αντ 'αυτού, πρέπει να μάθετε να αναλύετε τις αδυναμίες σας χωρίς να τις επιτρέψετε να καθορίσουν ποιοι είστε. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν είστε τέλειοι και ότι μόνο αγαπώντας τον εαυτό σας θα γίνετε καλύτεροι.
Όταν οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι δεν έχουν να πουν άλλα καλά λόγια για τον εαυτό τους, απλά σταματούν να μιλούν. Διατηρούν ένα αίσθημα αυτοσεβασμού μπροστά στις δυσκολίες και συχνά σκέφτονται τις αξίες τους, για να μπορούν να το κάνουν.

Μην βασανίζετε τον εαυτό σας. Να είστε ευγενικοί όταν εξασκείτε την ενδοσκόπησή σας και να είστε περήφανοι για όσα μαθαίνετε και γνωρίζετε για τον εαυτό σας - ειδικά όταν η ζωή γίνεται σκληρή.

Πρέπει να τολμήσουμε να είμαστε ο εαυτός μας, όσο τρομακτικός ή παράξενος μπορεί να αποδειχθεί.

Δεν αποζητούν την αποδοχή των άλλων

Η αναζήτηση της αποδοχής των άλλων κρύβει μεγάλες παγίδες. Η μεγαλύτερη είναι όσοι αναζητούν συνεχώς την αποδοχή, μπορεί να ζήσουν όλοι τους τη ζωή εκπληρώνοντας τις προσδοκίες κάποιου άλλου. Όμως όση αποδοχή και να κερδίσουν στη ζωή τους (πχ μέσω της επαγγελματικής επιτυχίας), πάντα θα τους λείπει το αρχικό ζητούμενο: η αγάπη.

Σταματήστε να τρέχετε μακριά από τις συναισθηματικά δύσκολες καταστάσεις. Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους. Σταματήστε να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας.

Πηγή: jenny.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!