5 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τα 40
5 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τα 40


Τα χρόνια περνάνε για όλους μας και μαζί τους μπορεί να φέρουν ανησυχίες και προκλήσεις, αλλά μπορούν επίσης να είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωή σας.

Αν λοιπόν είστε πάνω από 40 ετών θυμηθείτε να κάνετε τα παρακάτω πράγματα.
Μην αγνοείτε τον ποιοτικό ύπνο

Μπορεί να θυμάστε τους γονείς σας να μένουν ξύπνιοι ως αργά το βράδυ, ισχυριζόμενοι ότι οι πιο μεγάλοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Σήμερα όμως η επιστήμη επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, οι ενήλικες μπορεί να κοιμούνται λιγότερο ή να έχουν ύπνο χαμηλότερης ποιότητας λόγω κάποιων καταστάσεων, όπως χρόνιος πόνος, αϋπνία ή άγχος. Όμως οι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, συνιστούν στους ενήλικες κάθε ηλικίας να έχουν επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακών παθήσεων και άνοιας.

Μην ξεχάσετε τους συνήθεις εμβολιασμούς σας

Η πανδημία COVID μας υπενθύμισε ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τη ρουτίνα των εμβολιασμών για να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό και να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, της πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα.

Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Οι επιστήμονες λένε ότι κατά τη διάρκεια της COVID-19, πάρα πολλά άτομα από κάθε ηλικιακή ομάδα άρχισαν να πίνουν πολύ αλκοόλ. Αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούσαν για την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα άνω των 50 ετών.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, σωματικών τραυματισμών και αλληλεπιδράσεων με τα ναρκωτικά. Για να παραμείνετε υγιείς, πίνετε με μέτρο ή καθόλου. Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν περισσότερα από ένα ποτήρι αλκοολούχο ποτό την ημέρα και οι άνδρες πρέπει να σταματούν στα δύο.

Μείνετε σωματικά ενεργοί

Καθώς μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη άσκηση. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει τη μυϊκή μάζα, αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας, ενισχύει τον μεταβολισμό και βελτιώνει τον ύπνο - όλα τα σημαντικά οφέλη για την υγεία άνω των 50 ετών. Αντίθετα, η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άνοιας.

Η American Heart Association συνιστά να κάνετε 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης) κάθε εβδομάδα. Μερικά παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, χορό ή κηπουρική. Έντονη άσκηση περιλαμβάνει τρέξιμο, κολύμπι, πεζοπορία ή ποδηλασία.

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να μείνει μόνος

Η μοναξιά φαίνεται να προκαλεί άγχος, και μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στην υγεία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 50%. Μια διαφορετική ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι για δύο δεκαετίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο.

Διατηρήστε λοιπόν επαφή με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, συμμετέχετε σε δραστηριότητες ή κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!