7+1 μυστικά για να αποβάλλεις το άγχος αμέσως
7+1 μυστικά για να αποβάλλεις το άγχος αμέσως


Ορίστε μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια stress free καθημερινότητα.

Για μαμάδες χωρίς άγχος ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Όλες έχουμε διαφορετική καθημερινότητα, διαφορετική ρουτίνα, διαφορετική ζωή. Όλα αυτά αν τα προσθέσει κανείς, δημιουργούν και το άγχος στη ζωή κάθε μιας από μας.

Για διαφορετικούς λόγους θα στρεσαριστεί μέσα σε μια μέρα μια μαμά. Κάποια μαμά θα αγχωθεί γιατί έκαψε το φαγητό, κάποια άλλη θα βάλει τα κλάματα όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα παιδιά και την τηλεργασία, κάποια άλλη θα θυμώσει με το παραμικρό επειδή της φταίνε όλα και γενικότερα η ένταση που υπάρχει μέσα σε κάθε μία από εμάς, δημιουργείται για διαφορετικούς λόγους. Δεν παύει όμως, να είναι στρες. Και το στρες ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το στρες "αρρωσταίνει"
Το στρες μας αρρωσταίνει ψυχολογικά και διαλύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε, να μολυνθούμε από κάποιο μικρόβιο, να εμφανίσουμε φλεγμονές σε διάφορα σημεία του σώματος, ακόμη και να εμφανίσουμε κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι να κάνετε για να μειώσετε το στρες στην καθημερινότητά σας
Όταν νιώθετε ότι "χάνετε" το μυαλό σας, ότι δεν αισθάνεστε καλά, υπάρχουν 8 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

1. Χαμογελάστε

«Αυτός που σε κάνει να γελάς ,σε βοηθάει να ζεις» είχε πει ο Μένανδρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιο είναι το φυσικό αντίδοτο στο στρες. Το γέλιο και το στρες είναι τα δύο αντίθετα άκρα. Όλοι έχουμε ζήσει την εμπειρία του «νευρικού γέλιου» σαν αντίδραση μετά από μια κατάσταση έντονου στρες ή φόβου. Οι κινήσεις του γέλιου - συνεχείς εκπνοές και κινήσεις του διαφράγματος- είναι ένας φυσικός μηχανισμός εξισορρόπησης και εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων του στρες. Το γέλιο χαλαρώνει το σώμα, αλλάζει την ψυχική αλλά και την διανοητική μας κατάσταση.

2. Αναπνεύστε βαθιά
Ακόμη μία απλή τακτική για να ξεφορτωθείτε το άγχος είναι οι αναπνοές.
Η βαθιά αναπνοή μας βοηθά να αποδεσμεύσουμε τις σκέψεις και τις αισθήσεις που αποσπούν την προσοχή μας και μας κάνουν να αγχωνόμαστε, γεγονός που κάνει το σώμα να νιώθει χαλαρό.

3. Μασήστε μια τσίχλα
Ο Andrew Scholey, καθηγητής επιστημονικής συμπεριφοράς και εγκεφάλων στο Πανεπιστήμιο Swinburne στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι η τσίχλα βοήθησε στην ανακούφιση του άγχους, στη βελτίωση των αντανακλαστικών και στη μείωση του στρες κατά 16% κατά τη διάρκεια του ήπιου στρες και σχεδόν 12% σε μέτριο στρες.

4. Διαλογιστείτε
Ο διαλογισμός μπορεί μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς προσφέρει χαλάρωση, αυξάνει τη συγκέντρωση και μειώνει το στρες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychoneuroendocrinology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά διαλογισμό, μπορούν να αποβάλουν ταχύτερα το άγχος.

Οι ερευνητές εξέτασαν 29 ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, τα τελευταία τρία χρόνια) και 26 άτομα που δεν διαλογίζονταν. Κατόπιν υπέβαλαν τα μέλη των δύο ομάδων σε μία δοκιμασία άγχους και εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι έκαναν διαλογισμό είχαν ταχύτερη ανάκτηση κορτιζόλης μετά από ένα αγχωτικό περιστατικό, γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης (δηλαδή της ορμόνης του στρες) μειώθηκαν πιο γρήγορα σε σχέση με τα επίπεδα κορτιζόλης εκείνων που δεν έκαναν διαλογισμό.

5. Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο ή τη μαμά
Όποτε είστε αγχωμένοι, σηκώστε το τηλέφωνο και μιλήστε στους φίλους σας. Ή, ακόμα καλύτερα, τηλεφωνήστε στη μαμά σας. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, όσοι συνομιλούσαν με τη μαμά τους κατά τη διάρκεια άγχους, μείωσαν τη βασική ορμόνη που προκαλεί το στρες (την κορτιζόλη) και απελευθέρωσαν την οξυτοκίνη. Την ορμόνη της αγάπης.

6. Ονειρευτείτε
Ακόμη μια εύκολη τεχνική για να χαλαρώσετε είναι απλά να κλείσετε τα μάτια σας και να οραματιστείτε ένα περιβάλλον που σας χαλαρώνει. Βοηθήστε το σώμα σας να νιώσει άνετα και χαλαρά στο μέρος που θα θέλατε να βρίσκεστε.

7. Μετρήστε αριθμούς
Όταν μετράτε αριθμούς, κάνετε το μυαλό σας να σκεφτεί κάτι άλλο, από εκείνο που πραγματικά σας αγχώνει. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν βρει ότι η αντίστροφη μέτρηση βοηθά και αντιμετωπίζει το άγχος. 100, 99, 98 ...

8. Αγκαλιάστε ή δώστε ένα φιλί σε κάποιον
Οι αγκαλιές είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν οξυτοκίνη, μια ορμόνη που μεταξύ άλλων μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση, εμπιστοσύνη και συμπόνια. Το φιλί, από την άλλη πλευρά, βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ενδορφίνες.

Γι'αυτό την επόμενη φορά που θα νιώσετε αγχωμένες για κάτι, απλώστε τα χέρια σας αγκαλιάστε σφιχτά τα παιδιά σας και δώστε τους πολλά φιλιά. Είναι εκπληκτική η δύναμη που έχουν τα φιλιά και οι αγκαλιές των παιδιών μας.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!