7 συμβουλές για να είστε πάντα νέες!
7 συμβουλές για να είστε πάντα νέες!


Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητάνε τρόπους για να μείνουν νέοι. Και παρόλο που δεν μπορείτε να σταματήσετε το βιολογικό ρολόι, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα σημάδια και τη διαδικασία γήρανσης με μερικές σοφές κινήσεις.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να είστε νέοι για πάντα.
Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας

Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς που πρέπει να δουλεύει για να παραμείνει υγιής. Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους με ασυνήθιστους τρόπους, ρέει περισσότερο αίμα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και σχηματίζονται νέα νευρικά μονοπάτια.

Έτσι είτε πρόκειται για ένα σταυρόλεξο είτε για ένα Sudoku, προσπαθώντας να δώσετε στον εγκέφαλό σας μια πρόκληση κάθε μέρα, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε νέοι. Επίσης, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association έδειξε ότι η συχνότερη συμμετοχή σε δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Να είστε κοινωνικοί

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η κοινωνική απομόνωση είναι ένας προγνωστικός παράγοντας της πτωτικής ψυχικής λειτουργίας.

Έτσι, εκτός από το να λύνετε σταυρόλεξα, αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες με άλλους - και διασφαλίστε ότι περνάτε χρόνο με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο τόνος είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν βρεθεί ότι προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου II και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά πιστεύεται ότι βοηθάνε το δέρμα να παραμείνει ελαστικό και ενυδατωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν ρυτίδες.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να επιβραδύνει το ποσοστό της γνωστικής μείωσης κατά 10 έως 13 τοις εκατό ετησίως.

Αυξήστε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των επιβλαβών ελευθέρων ριζών αυξάνονται, ενώ η παραγωγή αντιοξειδωτικών του σώματος - οι ενώσεις που μπορούν καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες - μειώνεται. Σύμφωνα με μελέτες στο Κέντρο Ερευνών Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και E παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες, οπότε διασφαλίστε ότι καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ειδικά εκείνων με έντονο χρώμα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Τα καρότα είναι η προφανής επιλογή - αλλά η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα και το πεπόνι είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α.

Κάντε περισσότερο σεξ

Είναι επίσημο: η συχνή σεξουαλική επαφή μπορεί σας κρατήσει νέους. Το σεξ ενισχύει τη συναισθηματική οικειότητα, μας χαλαρώνει, μειώνει το άγχος και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Psychology Today διαπίστωσε ότι όσο πιο δραστήρια και ικανοποιητική είναι η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου, τόσο πιο υγιές είναι.

Γυμναστείτε

Όλοι γνωρίζουμε την οστεοπόρωση - την απώλεια της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή όμως η απώλεια δεν οφείλεται απλώς στα χρόνια, αλλά και στα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Medicine, οι 70χρονοι που σήκωναν τακτικά βάρη για 10 χρόνια είχαν περισσότερη μυϊκή μάζα από κάποιους νεότερους που δεν γυμναζόντουσαν. Η προσθήκη μερικών προπονήσεων δύναμης είναι μια καλή επιλογή, εάν θέλετε να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Προστατέψτε το δέρμα σας

Υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο γήρανσης: οι εγγενείς παράγοντες - που προκαλούνται από τα γονίδια που κληρονομούμε - και οι εξωγενείς ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και το κάπνισμα. Εάν λοιπόν καπνίζετε, σταματήστε - και εάν δεν φοράτε αντιηλιακό, ξεκινήστε. Χωρίς προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, η καθημερινή έκθεση μπορεί να προκαλέσει αισθητές αλλαγές και βλάβες στο δέρμα, όπως φακίδες και λεπτές ρυτίδες.

Επίσης, μια μελέτη του 2002 έδειξε ότι οι ρυτίδες του προσώπου που δεν είναι ακόμη ορατές με γυμνό μάτι, θα μπορούσαν να φανούν κάτω από ένα μικροσκόπιο σε καπνιστές 20 ετών. Ένα άτομο που καπνίζει 10 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον 10 χρόνια είναι στατιστικά πιο πιθανό να αναπτύξει περισσότερες ρυτίδες από έναν μη καπνιστή.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!