Οι προσωπικές μας σχέσεις επηρεάζουν την εικόνα μας για το σώμα μας
Οι προσωπικές μας σχέσεις επηρεάζουν την εικόνα μας για το σώμα μας


Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο αισθανόμαστε πιεσμένοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την οικογένεια και τους φίλους μας για να φαινόμαστε όμορφοι, τόσο πιο αρνητικά αισθανόμαστε για το σώμα μας, συνολικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά διερεύνησαν πρόσφατα εάν το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας διαφέρει ανάλογα με τις εκάστοτε σχέσεις στη ζωή σας. Δηλαδή, αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι με το σώμα σας όταν βρίσκεστε κοντά στο πρόσωπο Α σε σύγκριση με όταν βρίσκεστε κοντά στο πρόσωπο Β; Και αν ναι, γιατί;

Η μελέτη

 Ογδόντα επτά νέες γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη. Στο εργαστήριο, κάθε συμμετέχουσα απαριθμούσε όλα τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και άλλα σημαντικά άτομα με τα οποία είχε επικοινωνήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτό το συνολικό κοινωνικό δίκτυο επιλέχθηκαν τυχαία τα ονόματα 10 ατόμων. Στη συνέχεια η συμμετέχουσα ολοκλήρωσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με καθένα από αυτούς τους ανθρώπους και για τον εαυτό της ( «Όταν είμαι με τον Χ, νιώθω καλά για το σώμα μου»).

Τα βασικά αποτελέσματα ήταν ότι οι γυναίκες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ διαφορετικά για το σώμα τους ανάλογα με τα άτομα που είχε δίπλα της κάθε φορά.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο θετικά - πιο στοργικά, και αποδεκτά – για το σώματός τους, όταν ήταν γύρω από άτομα που δέχονταν το σώμα τους ως έχει και που δεν ασχολήθηκαν με την εξωτερική εμφάνιση. Ανέφεραν επίσης ότι ήταν σε θέση να τρώνε πιο διαισθητικά γύρω από άτομα που δέχονταν περισσότερο το σώμα τους (σημείωση: διαισθητική κατανάλωση σημαίνει το φαγητό ως απάντηση στο πώς λειτουργεί και αισθάνεται το σώμα σας, παρά ως απάντηση σε αυστηρούς κανόνες διατροφής ή συναισθήματα).

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας διαφέρει ανάλογα με τις κοινωνικές σχέσεις στη ζωή σας. Με ένα άτομο μπορεί να αισθάνεστε αγάπη και αποδοχή για την εξωτερική σας εμφάνιση, αλλά με ένα άλλο άτομο μπορεί να νιώθετε ανασφαλείς.

Συγκεκριμένα, όταν βρίσκεστε κοντά σε άτομα που σας αποδέχονται όπως είστε, και δεν ασχολούνται με την εξωτερική εμφάνιση, είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι με το σώμα σας και να τρώτε πιο διαισθητικά.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο βαθμός στον οποίο βιώνουμε πιέσεις για την εμφάνισή μας από το συνολικό κοινωνικό μας δίκτυο, καθορίζει πώς αισθανόμαστε για το σώμα μας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όταν ακούμε άλλους ανθρώπους να μιλάνε αρνητικά για το σώμα τους, μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς. Αυτή η μελέτη επεκτείνει αυτήν την έρευνα δείχνοντας ότι τείνουμε να αισθανόμαστε διαφορετικά για το σώμα μας ανάλογα με τις συγκεκριμένες σχέσεις στη ζωή μας.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα αυτών των ευρημάτων είναι ότι πρέπει να προσέχουμε με ποιον περνάμε τον χρόνο μας. Εάν προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια πιο θετική σχέση με το σώμα μας, μπορούμε να επιλέξουμε άτομα που μας υποστηρίζουν περισσότερο. Επίσης τα συγκεκριμένα ευρήματα μας ενθαρρύνουν να αναλογιστούμε τον αντίκτυπό μας στους ανθρώπους γενικότερα.

Στο βαθμό λοιπόν που βοηθάμε τους άλλους να αισθάνονται αποδεκτοί με το σώμα τους, μπορούμε επίσης να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια πιο θετική εικόνα για την εξωτερική τους εμφάνιση και μια πιο υγιή σχέση με τη διατροφή.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!