Το κράτημα των χεριών έχει πολλά οφέλη
Το κράτημα των χεριών έχει πολλά οφέλη


Το να κρατάτε το χέρι ενός άλλου ανθρώπου είναι μια δημόσια πράξη οικειότητας, που μπορεί να γίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αρχίζουμε να κρατάμε τα χέρια ως βρέφη και συνεχίζουμε και στην ενήλικη ζωή. Στην πραγματικότητα, το να κρατάμε τα χέρια ενός αγαπημένου προσώπου προσφέρει έναν τρόπο να κατανοήσουμε την ανθρωπιά μας σε αυτόν τον ολοένα και πιο ψηφιακό, αποσυνδεδεμένο κόσμο. Το κράτημα των χεριών προσφέρει τεράστια οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Και παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά.

Μας καταπραΰνει. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα της ζεστής, υποστηρικτικής αφής μειώνει τις ποσότητες της ορμόνης τους στρες, κορτιζόλης, ενώ βοηθάει να έχουμε χαμηλή αρτηριακή πίεση και βραδύτερους καρδιακούς ρυθμούς.

Μας βοηθά να συνδεθούμε. Κρατώντας τα χέρια, ειδικά όταν συνδέουμε τα δάχτυλά μας με ένα άλλο άτομο, ενθαρρύνεται η απελευθέρωση της οξυτοκίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού και ενεργεί με ανάλογο τρόπο και μεταξύ των ερωτευμένων.

Μειώνεται το αίσθημα της μοναξιάς. Οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο «στερούνται αγάπης» και «αφής». Αυτό ξεκινά με τους έφηβους, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο συνηθισμένοι να προσφέρουν emoji από μια προσωπική επαφή. Όμως για έναν ηλικιωμένο άτομο, το να του κρατάμε το χέρι, μπορεί να έχει πολύ περισσότερα οφέλη από το να του δώσουμε φάρμακα.

Μειώνεται το αίσθημα του πόνου. Όταν ήμασταν παιδιά και πονούσαμε, τι θέλαμε; Να κρατήσουμε από το χέρι ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Ο οργανισμός θυμάται αυτή την αίσθηση ανακούφισης και καταφεύγει στον ίδιο μηχανισμό του κρατήματος του χεριού και στην ενήλικη ζωή. Κρατώντας το χέρι ενός αγαπημένου προσώπου, χαλαρώνουμε και έτσι μειώνεται ο φυσικός πόνος, ενώ παράλληλα εντείνεται η αίσθηση της αγάπης και του ψυχικού δεσίματος με αυτό το άτομο.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!