Γιατί δεν πρέπει να ρωτάς ένα ζευγάρι αν θα κάνει παιδιά;
Γιατί δεν πρέπει να ρωτάς ένα ζευγάρι αν θα κάνει παιδιά;


«Εσείς πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;» ή «Μα καλά, γιατί καθυστερείτε να κάνετε παιδί;»

Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς είτε στο οικογενειακό, είτε στο φιλικό μας περιβάλλον αυτές τις ερωτήσεις από αδιάκριτα στόματα. Και έχω δει ζευγάρια να απαντούν με χαλαρότητα και άλλα να μαζεύονται γιατί νιώθουν αμηχανία. Και πώς να μην νιώθεις περίεργα, όταν σε ρωτούν κάτι τόσο προσωπικό!

Το θεμελιώδες πρόβλημα με αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι εκτός από άκομψες, μπορούν να πληγώσουν βαθύτατα ένα ζευγάρι το οποίο για δικούς του λόγους δεν έχει κάνει το επόμενο βήμα.

Κανένα ζευγάρι δεν πρέπει να νιώθει υποχρεωμένο να απαντήσει σε κάτι τέτοιο, γι' αυτό είναι σημαντικό πριν ξεστομίσουμε αυτή την ερώτηση (ακόμη κι αν είναι καλοπροαίρετη), να σκεφτόμαστε περισσότερο-ειδάλλως και φέρνουμε τους άλλους σε δύσκολη θέση και μπορεί να ξύσουμε πληγές που πονάνε. Γιατί:

Ίσως να μην μπορούν να κάνουν παιδί
Για μερικά ζευγάρια ο δρόμος για την απόκτηση ενός παιδιού είναι εύκολος. Για κάποια άλλα πάλι, όχι μόνο δεν είναι εύκολος αλλά μπορεί να είναι και μια διαδικασία επίπονη με πολλές απογοητεύσεις ή και φορτικές θεραπείες. Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση υπαρκτή που ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ερώτηση «πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;» πληγώνει ανεπανόρθωτα και προκαλεί έντονη θλίψη και δικαιολογημένο εκνευρισμένο. Χρειάζεται χρόνος για να αποδεχθείς μια τέτοια κατάσταση και το τελευταίο που χρειάζεται κανείς είναι μια τέτοια σκληρή, άκομψη και απαράδεκτη υπενθίμηση του τι δεν μπορείς να έχεις.

Μπορεί να έχει προηγηθεί μια αποβολή
Ένα ζευγάρι μπορεί να έχει προσπαθήσει να τεκνοποιήσει, χωρίς να το ξέρεις, και τελικά να απέβαλλε. Μια τέτοια ερώτηση, λοιπόν, είναι χτύπημα κάτω απ' τη ζώνη! Αυτοί οι άνθρωποι ουσιαστικά πενθούν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην θέλουν να το συζητήσουν.

Η αδιακρισία αυτή μπορεί να τους συνθλίψει συναισθηματικά και να ανοίξει πληγές που, κακά τα ψέματα, δεν κλείνουν καθόλου εύκολα.

Μπορεί να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον χωρισμό
Η μητέρα μου έλεγε πως όταν κλείνει η πόρτα ενός σπιτιού, ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σ' αυτό το σπίτι. Εκτός από τους πολύ κοντινούς φίλους κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως είναι η σχέση ενός ζευγαριού κι αν αυτή είναι καλή ή αν αντιμετωπίζουν προβλήματα σοβαρά σε βαθμό να σκέφτονται να χωρίσουν.

Ίσως να περνάνε μια κρίση ή ίσως να συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν κοινά όνειρα και θέλω. Σε μια τέτοια πέριπτωση το τελευταίο ζήτημα που τους απασχολεί είναι το αν θα γίνουν γονείς.

Και τέλος...

Μπορεί να μην θέλουν να γίνουν γονείς
Ένα παιδί δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευτυχήσει ένα ζευγάρι μελλοντικά. Ούτε είναι υποχρεωμένοι να γίνουν γονείς για να βιώσουν την ολοκλήρωση μιας σχέσης. Το ζήτημα του παιδιού, τη σημερινή εποχή, αποτελεί επιλογή και όχι μονόδρομο!

Ίσως το ζευγάρι στο οποίο απευθύνουμε αυτή την ερώτηση, συνειδητοποιημένα να μην θέλει να αποκτήσει παιδιά ή να μην νιώθει έτοιμο ακόμα. Το γιατί είναι αποκλειστικά δικό του θέμα και δεν πρέπει να νιώθει υποχρεωμένο να απαντήσει.

Οι πραγματικοί φίλοι...
Το θέμα «παιδί» είναι πολύ λεπτό και προσωπικό και ακόμα και με τους πιο δικούς μας ανθρώπους είναι ίσως δύσκολο να συζητηθεί. Οι αληθινοί μας φίλοι ωστόσο, αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς και για το πώς νιώθουμε μπορούν να σταθούν πλάι μας και να μας συμβουλεύσουν ή να εκφράσουν τη γνώμη τους -εφόσον τους δίνουμε «το ελεύθερο»- και να μας βοηθήσουν ουσιαστικά.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!