Πώς συμπεριφέρονται όσοι το παίζουν συνέχεια θύμα;
Πώς συμπεριφέρονται όσοι το παίζουν συνέχεια θύμα;


Οι άνθρωποι που παίρνουν το ρόλο του θύματος, συνήθως εκπέμπουν πολύ αρνητισμό και αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους. Θεωρούν πως τα προβλήματά τους είναι πάντα αποτέλεσμα τρίτων, αδυνατώντας να καταλάβουν πως είναι οι μόνοι αρμόδιοι να τα λύσουν.

Πολλές φορές, σπεύδουμε να τους βοηθήσουμε και να τους κάνουμε να νιώσουν καλύτερα αλλά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μας χειραγωγούν και μεταφέρουν τον αρνητισμό τους και σε εμάς.

Πώς θα τους καταλάβουμε όμως;

Λυπούνται τον εαυτό τους

«Ο κόσμος είναι σκληρός και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τον αλλάξουμε». Αυτή είναι η πεποίθηση αυτών των ανθρώπων και συχνά πέφτουν στην παγίδα της αυτολύπησης και της αδράνειας. Περιμένουν από τους υπόλοιπους να τους λύσουν τα προβλήματα και να δείξουν συμπόνια ενώ, όσο περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται, τόσο μεγαλώνει και το αίσθημα της αυτολύπησής τους.

Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, μιλήστε τους με ειλικρίνεια και ενθαρρύνετέ τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ζωή δεν είναι μονοδιάστατη και σου συμπεριφέρεται όπως της συμπεριφέρεσαι.

Είναι χειριστικοί
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι πως συνεχώς μιλούν για τις δυστυχίες τους. Προσπαθούν μ' αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν τη συμπόνια και τη συμπάθειά σας, χειραγωγώντας τα συναισθήματά σας. Συχνά μάλιστα σας κάνουν να νιώθετε ενοχές για τα πάντα, κερδίζοντας έτσι όλο και περισσότερη προσοχή.

Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, αγνοήστε τον συναισθηματικό πόλεμο που σας κάνουν και μην πέσετε στην παγίδα των ενοχών. Δώστε τους την προσοχή που χρειάζονται πραγματικά και αφήστε τους να αντιμετωπίσουν μόνοι τα προβλήματά τους.

Η ζωή τους είναι στάσιμη
Μπορεί κάποιος να γκρινιάζει συνεχώς για όσα του συμβαίνουν και να καταριέται την άσχημη μοίρα του, αλλά δεν κάνει το παραμικρό για να την αλλάξει. Αυτός ο άνθρωπος, απολαμβάνει ασυνείδητα να είναι θύμα των καταστάσεων. Νιώθει αβοήθητος, με λιγοστή αυτοπεποίθηση, και βολεύεται στο να μην παίρνει ρίσκα και να τολμά αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή του. Το χειρότερο είναι πως έχουν πάντα μια καλή δικαιολογία και όσες προσπάθειες κι αν κάνετε για να τους βοηθήσετε σύντομα θα επιστρέψετε από εκεί που ξεκινήσατε.

Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, μιλήστε τους σκληρά (και με αγάπη) και προτρέψτε τους να κάνουν μικρά και σταθερά βήματα. Εξάλλου, η αρχή, είναι το ήμισυ του παντός!

Συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους
Επειδή ακριβώς έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, νιώθουν κατώτεροι από τους υπόλοιπους. Δεν σταματούν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, εξετάζοντας κάθε φορά αν είναι σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα. Δυστυχώς, αυτή η σύγκριση δεν είναι εποικοδομητική για τους ίδιους. Αντίθετα, αυτομαστιγώνονται και μεταφέρουν τον αρνητισμό τους και στο περιβάλλον τους.

Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, απλά αγνοήστε την γκρίνια τους. Κάθε φορά που μειώνουν ή τιμωρούν τον εαυτό τους μην μεγεθύνετε τη σκέψη τους. Εστιάστε στις επιτυχίες τους και στα προτερήματά τους. Πρέπει να καταλάβουν πως κανείς δεν είναι τέλειος και πως ο καθένας σηκώνει τον δικό του σταυρό!

Δεν αναλαμβάνουν ευθύνες
Τα προβλήματα είναι πάντα θέμα των άλλων! Ακόμα και οι δυσκολίες που αφορούν τη δική τους ζωή μετατίθενται στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους που πρέπει να τις λύσουν. Με λίγα λόγια, φταίνε πάντα οι άλλοι και τελικά η ζωή τους γίνεται έρμαιο στην φιλευσπλαχνία ή τις διαθέσεις του περιβάλλοντός τους.

Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, μην αναλαμβάνετε τις ευθύνες τους! Μπορεί στην αρχή να είναι σκληρό και δύσκολο γι' αυτούς, όμως είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να υπερβούν εμπόδια, να βασιστούν στις δυνάμεις τους και σταδιακά να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που τους λείπει.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!