Ποιες μορφές κατάθλιψης δεν αναγνωρίζονται εύκολα;
Ποιες μορφές κατάθλιψης δεν αναγνωρίζονται εύκολα;


Ζούμε σε μια εποχή όπου οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας εμποδίζουν να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να νιώσουμε τα συναισθήματά μας. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν συνηθίσει να φοράνε μια χαρούμενη μάσκα για να κρύψουν την κατάθλιψη που ενδεχομένως βιώνουν. Έτσι, πολλά άτομα βιώνουν τη ψυχική ασθένεια που εξαπλώνεται ραγδαία στις μέρας αλλά δεν το γνωρίζουν.

Έντονη και επίμονη λύπη, παραίτηση από κοινωνικές δραστηριότητες, απώλεια κινήτρων, ενδιαφερόντων, απώλεια της ευχαρίστησης, διαταραχές ύπνου και διατροφής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα φόβου και ενοχής, κόπωση, ανησυχία, είναι μερικές ενδείξεις. Καθώς, μπορεί κάποιος να υποφέρει από κατάθλιψη δεν χρειάζεται να υποφέρει οπωσδήποτε από όλα τα παραπάνω ή πιθανόν να μην έχει τα κλασσικά συμπτώματα της νόσου. Υπάρχουν διάφορες μορφές κατάθλιψης που δεν είναι τόσο εύκολα να τις αναγνωρίσουμε. Ποιες μπορεί να είναι;

«Άτυπη κατάθλιψη». Ονομάζεται έτσι γιατί κρύβεται πίσω από μια μάσκα συμπτωμάτων που κανονικά συνδέονται με άλλες ασθένειες. Συνήθως, τα άτομα αυτά παραπονιούνται περισσότερα για σωματικά συμπτώματα. Πόνοι στο στομάχι, πονοκέφαλοι, ζάλη, πόνοι στις αρθρώσεις κτλ. Χαρακτηριστικό, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή είναι ότι ενώ καταφεύγουν στους παθολόγους και στους γιατρούς διαφορών ειδικοτήτων και κάνουν πολλές και διαφορετικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα συνήθως βγαίνουν φυσιολογικά, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάθλιψη.

Δυσθυμία. Πρόκειται για μια μέτρια σε βαρύτητα μορφή χρόνιας κατάθλιψης η οποία έχει μεν ελαφρύτερα συμπτώματα είναι όμως επίμονα και διαρκούν για χρόνια. Το άτομο δηλαδή μπορεί να έχει χρόνια καταθλιπτική διάθεση χωρίς όμως να μειώνεται η ποιότητα της ζωής του ή να έχει σκέψεις για αυτοκτονία. Το άτομο αυτό ενώ φαίνεται λειτουργικό στην καθημερινότητα του, ωστόσο έχει έντονες αλλαγές στη διάθεσή του, γεγονός που προκαλεί διαμάχες και συγκρούσεις στην προσωπική του ζωή.

Χρόνιο άγχος. Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα με έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, χρόνιο στρες, να κρύβουν από πίσω μια μορφή κατάθλιψης.

Αν νιώσετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας τα γεγονότα αυτά καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται ως αδυναμία η κίνηση αυτή. Αντιθέτως, δείχνει ένα άτομο με θάρρος που θέλει να ζήσει.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!