5 τρόποι να αποφύγεις το «burn out»
5 τρόποι να αποφύγεις το «burn out»


Οι πολλές ώρες εργασίας οδηγούν σε συναισθηματική, σωματική και πνευματική εξουθένωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει χαρακτηρίσει την εργασιακή εξουθένωση -το «burn out» όπως ονομάζεται παγκοσμίως- ως ιατρική πάθηση, η οποία αποτελεί πλέον μέρος του καταλόγου ασθενειών και τραυματισμών του Οργανισμού, για την οποία οι γιατροί προτείνουν θεραπεία.

Ο Π.Ο.Υ. περιγράφει την εργασιακή εξάντληση ως «ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς».

Δείτε 5 τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος και την πίεση της δουλειάς και να μην εξαντληθείτε.

Ανταμοιβή: Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας ή βάλτε ένα στόχο που σας ικανοποιεί και σας προσφέρει συναισθηματική ικανοποίηση για όλες τις ώρες που εργάζεστε.

Βάλτε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στην έκκριση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη συγκέντρωση.

Κοιμηθείτε: Όσοι συμπληρώνουν το ενδεδειγμένο οχτάωρο ύπνου, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, διαβήτη και ψυχολογικών διαταραχών. Επίσης όσοι έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται το μεσημέρι, είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Ξεκινήστε γυμναστική: «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και είχαν απόλυτο δίκιο. Η τακτική άσκηση χαλαρώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Φάτε κάτι γλυκό: Οι πολλές ώρες εργασίας, ρίχνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δημιουργώντας την επιθυμία να φάτε κάτι γλυκό. Δεν θα σας κάνει κακό ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, αντιθέτως, η ικανοποίηση των επιθυμιών σας, συμβάλλει στη βελτίωση της συναισθηματικής και ψυχικής sσας υγείας.

 

Πηγή: Medical Daily


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!