Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας από τα χρώματα;
Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας από τα χρώματα;


Τα χρώματα γεννούν συναισθήματα, αφυπνίζουν, διεγείρουν τις αισθήσεις, προκαλούν παραισθήσεις. Δεν είναι τυχαίο που μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι εργάζονται σε ένα χώρο με φωτεινά χρώματα, αποδίδουν καλύτερα. Ακόμα όταν ένα άτομο νιώθει χαρούμενο επιλέγει έντονα χρώματα, είτε στα ρούχα του, είτε γενικά στη ζωή του. Πολλές είναι οι θεωρίες για την επίδραση των χρωμάτων στο ψυχισμό και κάποιες από αυτές υποστηρίζουν ότι μας επηρεάζουν με συγκεκριμένους τρόπους. Για παράδειγμα οι περισσότεροι που ρωτούνται να πουν ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα, απαντούν το μαύρο. Γιατί όμως το μαύρο; Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο χρώμα προσδίδει ένα κύρος και ένα πιο σοφιστικές στιλ. Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι που προτιμάνε το μαύρο είναι μυστικοπαθείς και χαρακτηρίζονται από μοναχικότητα και θλίψη.

Ας δούμε τι αντιπροσωπεύουν μερικά από τα αγαπημένα μας χρώματα

Κόκκινο. Οι πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε αυτό το χρώμα είναι η ενεργητικότητα, το πάθος, η σεξουαλικότητα, ο κίνδυνος, η επιθετικότητα αλλά και η αγάπη. Το κόκκινο μας προκαλεί αντιφατικά συναισθήματα. Μας φέρνει έξαψη, πόθο και διεγείρει τις αισθήσεις. Αναμφίβολα είναι ένα χρώμα που συνδέεται με τον πειρασμό, την αμαρτία και τη ντροπή ενώ μπορεί να μας χαρίσει δύναμη μέχρι και να μας νευριάσει. Το σίγουρο είναι ότι το κόκκινο προκαλεί έντονα συναισθήματα είτε καλά είτε άσκημα.

Μπλε. Συμβολίζει την αγνότητα, τη σοφία και τη ψυχρότητα. Είναι το χρώμα της θάλασσας και τους θηλυκού στοιχείου. Αντιπροσωπεύει επίσης τη γνώση, τα υγιή συναισθήματα, τη σταθερότητα και τη μετρημένη ζωή. Από την άλλη όμως είναι και το χρώμα της επιφυλακτικότητας, της ψυχρότητας και του καθωσπρεπισμού.

Κίτρινο. Είναι ένα χρώμα που εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει και εμπνέει. Εκφράζει τη ζωντάνια, την ενεργητικότητα, την επικοινωνία και την απελευθέρωση από τα πάθη. Το κίτρινο είναι ιδανικό για χώρους εργασίας, γιατί προκαλεί όμορφα συναισθήματα και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενώ σε απαλές αποχρώσεις μας ξεκουράζει. Από την άλλη μεριά έχει επίσης συνδεθεί με την απάτη, το μίσος και τη ζήλια.

Πράσινο. Αυτό το χρώμα εκφράζει την αρμονία, τη θαλπωρή, την ελπίδα, τη βλάστηση, την ανάπτυξη, την ωριμότητα. Γενικά το πράσινο συμβολίζει τη φύση σε όλο της το μεγαλείο γι αυτό και αντιπροσωπεύει την ευημερία, την αναπαραγωγή κι τη συνεργασία. Επίσης είναι χρώμα με θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμεύει ως βάλσαμο για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά και ψυχικά. Έχει όμως και κάποια αρνητικά στοιχεία όπως ο εγωισμός, η ζήλια και η οκνηρία.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!