Αυτές οι βιταμίνες σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλύτερα
Αυτές οι βιταμίνες σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλύτερα


Ξεκινάτε τη ημέρα σας και νιώθετε αρκετά καλά μετά από ένα φλιτζάνι καφέ. Και φτάνει το μεσημέρι όπου νιώθετε μια μικρή πτώση, όμως με έναν καφέ συνεχίζετε την δουλειά, αλλά υπόσχεστε στον εαυτό σας πως σήμερα θα πάτε νωρίς για ύπνο.

Φτάνετε σπίτι αργά το απόγευμα και νιώθετε αρκετά κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Αποφασίζετε να πέσετε για ύπνο και τότε είναι που διαπιστώνετε πως για ακόμη μια φορά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Και όταν τελικά σας παίρνει ο ύπνος πρέπει να ξυπνήσετε σε τέσσερις ώρες για να πάτε στη δουλειά.

Γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ενώ νιώθετε κουρασμένοι; Οι λόγοι είναι πολλοί, ένας από αυτούς, που θα αναλύσουμε σήμερα, είναι η διατροφή. Ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και αυτό επηρεάζει τις συνήθειες του ύπνου.

Στο σημερινό άρθρο θα δείτε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλύτερο ύπνο και να αυξήσετε την ενέργεια και την παραγωγικότητά σας.

Βιταμίνη D

Σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στην πραγματικότητα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών του ύπνου. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D από το φως του ήλιου. Μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα είναι τα αυγά, ο σολομός, τα ψάρια τόνου και τα μανιτάρια.

Μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να δείτε ποιο είναι το τρέχον επίπεδο βιταμίνης D και πόσο πρέπει να συμπληρώσετε. Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα σας και να γίνει τοξική εάν το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.

Βιταμίνη Ε

Μια μελέτη του 2011 που εξέτασε τη νευροπροστατευτική δράση της βιταμίνης Ε έδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση της μνήμης που προκαλείται από τη στέρηση του ύπνου, καθώς και την ομαλοποίηση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του ιππόκαμπου κατά τη διάρκεια της στέρησης του ύπνου. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό - προστατεύει τον ιστό του σώματος από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και παίζει ρόλο στην ευεξία. Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και το έλαιο φύτρων σιταριού είναι τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε σε σχετικά αξιοπρεπείς ποσότητες.

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Υπάρχουν 8 Βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες Β-Βιταμίνες - B3, B5, B6, B9 & B12 - βοηθούν το σώμα να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που σας βοηθάει να κοιμηθείτε.

Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέατα, φρούτα και λαχανικά παρέχει μια καλή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ασβέστιο και μαγνήσιο

Αυτά τα δύο μέταλλα συνιστώνται συχνά μαζί, καθώς και τα δύο παίζουν ρόλο στη συστολή των μυών και στη χαλάρωση. Πιστεύεται ότι η έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου, ενώ η χρόνια αϋπνία είναι επίσης ένα από τα αρχικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Μια δίαιτα πλούσια σε χόρτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους θα σας εξασφαλίσει το απαραίτητο μαγνήσιο και ασβέστιο.

Σίδηρος

Το σύμπτωμα νούμερο ένα των χαμηλών επιπέδων σιδήρου είναι η κόπωση και η διαταραχή του ύπνου. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου πιστεύεται ότι αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου στο σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί επίσης να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους που μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο. Ο γιατρός σας πρέπει να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου σας. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο.

Τα παρακάτω τρόφιμα είναι υψηλά σε σίδηρο: Βοδινό κρέας, στρείδια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασόλια και φακές, τόφου, ψητές πατάτες, κάσιους, σκούρο πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, ολόκληρα σιτηρά και εμπλουτισμένα ψωμιά.

Ο υγιής ύπνος είναι επιτακτικός για τη γενική σωματική υγεία, παρόλα αυτά δεν είναι ασυνήθιστο να βιώνετε προβλήματα ύπνου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη ζωή σας - για πολλούς και διάφορους λόγους. Είτε πρόκειται για άγχος, είτε για ορμόνες ή για άλλους λόγους, ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!