4 τρόποι ενίσχυσης της μνήμης σας
4 τρόποι ενίσχυσης της μνήμης σας


Όσο κι αν έχετε εξασκήσει τη μνήμη σας με παιχνίδια και σταυρόλεξα, πάντα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να σας διαφεύγουν.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να απομνημονεύετε πιο εύκολα τις νέες γνώσεις και να μην τις ξεχνάτε. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Adam Grant μπορείτε να μάθετε και να θυμάστε οτιδήποτε ακολουθώντας τις παρακάτω τακτικές.

Τεστάρετε τον εαυτό σας
Μην διαβάσετε ξανά τις σημειώσεις και μην υπογραμμίζετε τα βασικά σημεία των κειμένων. Απλώς δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας και να δείτε αν μπορείτε να τις απαντήσετε.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το να κάνετε ένα quiz στον εαυτό σας είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχυνθεί η διαδικασία μάθησης. Το να κάνετε κάτι λάθος είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το θυμάστε την επόμενη φορά, ειδικά αν τείνετε να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας.

Δοκιμάστε τον εαυτό σας
Αν για παράδειγμα μαθαίνετε μία παρουσίαση απέξω, ρωτήστε τα τέσσερα βασικά σημεία που θέλετε να συμπεριλάβετε στην ομιλία σας. Εξετάστε τον εαυτό σας για να αποκτήσετε περισσότερη σιγουριά για όσα γνωρίζετε.

Μοιραστείτε τις γνώσεις σας
Σύμφωνα με έρευνες όσοι διδάσκουν μαθαίνουν ταχύτερα και θυμούνται περισσότερες πληροφορίες. Ακόμα και απλώς να σκεφτείτε ότι θα χρειαστεί να μεταφέρετε τις γνώσεις σας σε κάποιον μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «Όταν οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για το μάθημα, τείνουν να αναζητούν βασικά σημεία και να οργανώνουν πληροφορίες σε μία συνεκτική δομή. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι μαθητές στρέφονται επίσης σε αυτά τα είδη αποτελεσματικών στρατηγικών μάθησης όταν αναμένουν να διδάξουν».

Συνδέστε νοηματικά τις εμπειρίες σας
Η συσχετιστική μάθηση είναι η διαδικασία της συσχέτισης κάτι καινούργιου με κάτι που ήδη γνωρίζετε. Έτσι, μαθαίνετε να κάνετε συνδέσεις ανάμεσα σε φαινομενικά άσχετα πράγματα. Θέλετε να μάθετε κάτι νέο;

Προσπαθήστε να το συσχετίσετε, τουλάχιστον εν μέρει, με κάτι που ήδη γνωρίζετε. Τότε θα πρέπει να κατανοήσετε μόνο τις διαφορές τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να εφαρμόσετε τις νέες σας γνώσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην αποθήκευση και την ανάκτηση των πληροφοριών.

Πηγή: businessinsider.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!