3 ενδείξεις εποχικής κατάθλιψης
3 ενδείξεις εποχικής κατάθλιψης


Μήπως σου συμβαίνει κι εσένα;

Η καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό πρότυπο (MDD-SP) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που συνήθως εμφανίζεται το χειμώνα, αλλά μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι. Ενώ το MDD δεν είναι τόσο συνηθισμένο στους ηλιόλουστους μήνες, πιστεύεται ότι άτομα με διπολική διαταραχή και επεισόδια μανίας μπορούν να κορυφωθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επιπλέον, οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και τη δομή κατά τη διάρκεια της ημέρας και το υπερβολικό φως του ήλιου μπορούν να απορρίψουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς και τα ορμονικά επίπεδα των ανθρώπων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στρες και άγχος.

Ποια είναι όμως τα τρία σημάδια που αποδεικνύουν πως ίσως κι εσύ πάσχεις από εποχική κατάθλιψη;

Κοιμάσαι πάρα πολύ: Η σχέση ανάμεσα στον ύπνο και την κατάθλιψη είναι πολύπλοκη επειδή μια ποικιλία συνθηκών υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον υπερβολική ανάγκη για ύπνο. Όμως, για τους ανθρώπους με MDD-SP, το υπερβολικό ηλιακό φως μπορεί να απορρίψει την παραγωγή μελατονίνης - την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο -. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχεις λιγότερες ώρες για να ξεκουράζεσαι, πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη και καθυστερημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να παρακοιμάσσαι μπορεί με τη σειρά του να μειώσει την έκθεση στο ηλιακό φως και να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη.

Θες να μένεις μόνη σου: Ταυτόχρονα, η φασαρία των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άγχος όταν έχεις γύρω σου πολλούς ανθρώπους και να επιθυμείς περισσότερο χρόνο μόνη σου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποκλείεις τον εαυτό σου από τους άλλους με το φόβο ότι μπορεί να σε κρίνουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απόσυρση είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα του MDD-SP.

Παίρνεις ή χάνεις βάρος: Είναι κοινό για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη να τρώνε φαγητό για να καλύψουν τη θλίψη τους και να αισθανθούν καλύτερα. Η κατανάλωση τροφής μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και να σε κάνει να αισθάνθείς καλά για εκείνη την στιγμή, αλλά με την πάροδο του χρόνου η συναισθηματική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σου και να σε κάνει να χάσεις βάρος.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!