Ποιο χρώμα μας ηρεμεί περισσότερο;
Ποιο χρώμα μας ηρεμεί περισσότερο;


Μία εταιρεία κατασκευής χαρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε πρόσφατα από 26.000 συμμετέχοντες σε 100 χώρες να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις χρωματικές τους προτιμήσεις.

Στη συνέχεια, εξέτασε τα δεδομένα και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sussex, συνέταξαν μία ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιδρούν σε συγκεκριμένα χρώματα.

«Όταν είμαστε παιδιά, ο καθένας έχει μία γρήγορη απάντηση στην ερώτηση “Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;”» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτη. «Παρόλα αυτά, κάτι αλλάζει καθώς προχωράμε προς την ενηλικίωση. Το αγαπημένο μας χρώμα γίνεται λιγότερο σημαντικό και πολλοί από εμάς δεν σκέφτομαι το θέμα ποτέ ξανά».

Οι απαντήσεις που έλαβαν οι ερευνητές ήταν πολλές και διαφορετικές, με το μπλε και το πράσινο να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Είναι ενδιαφέρον ότι, σε μία από τις πρώτες έρευνες σχετικά με τα χρώματα που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στο Chicago World's Fair το 1893, η πλειονότητα των ερωτηθέντων είχε επίσης ξεχωρίσει το μπλε χρώμα.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι ερευνητές έδωσαν μία πιθανή εξήγηση σχετικά με τον λόγο που η συγκεκριμένη απόχρωση είναι διαχρονικά η αγαπημένη επιλογή των περισσοτέρων. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, όταν κοιτάζουμε το μπλε χρώμα αισθανόμαστε ήρεμοι, ενώ ο καρδιακός μας ρυθμός μειώνεται.

Πηγή: mindbodygreen.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!