9+1 tips για να καταπολεμήσεις το άγχος!
9+1 tips για να καταπολεμήσεις το άγχος!


Μια φευγαλέα ματιά στο ρολόι. Η συνάντηση γονέων στο σχολείο του παιδιού. Η πρόγνωση του αυριανού καιρού. Ένα ξαφνικό meeting στη δουλειά. Μια αναπάντητη κλήση στο κινητό. Ένα προγραμματισμένο δείπνο για το Σαββατοκύριακο. Μήπως στις παραπάνω καταστάσεις αναγνωρίσατε έναν ή περισσότερους λόγους που σας έχουν προκαλέσει υπέρμετρο στρες;

Το στρες έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία στις ζωές πολλών ανθρώπων σήμερα. Ενώ υπάρχει από τα αρχέγονα χρόνια ως σωτήριος μηχανισμός του ανθρώπου για να επιβιώσει, το στρες σήμερα όχι μόνο δεν είναι σωτήριος μηχανισμός αλλά είναι η #1 ψυχική διαταραχή στη σύγχρονη εποχή, παρότι δεν υπάρχουν θηρία που απειλούν τη ζωή μας. Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε αισθητά τη ζωή μας; Ναι, και συνοψίζονται σε 10 πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας.

1. Δίνουμε προτεραιότητα στον καλό ύπνο. Ο ύπνος είναι μείζονος σημασίας στην καταπολέμηση του στρες. Αφήνουμε το ωραίο φυσικό φως να διεισδύσει το πρωί στο δωμάτιο και περιορίζουμε δραστικά το μπλε φως.

2. Αποσυμφορίζουμε το χώρο μας από περιττά αντικείμενα. Η συσσώρευση αντικειμένων είναι δείγμα άγχους, ενώ ταυτόχρονα τα περιττά αντικείμενα δυσχεραίνουν τη συγκέντρωση του νου. Διατηρούμε στο σπίτι μας μόνο τα αντικείμενα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. 

3. Καθιερώνουμε την πρόσληψη τροφών στον οργανισμό στη διάρκεια ενός 12ώρου. Aν δηλαδή ξεκινάμε την ημέρα μας με πρωινό στις 8 π.μ., τότε το τελευταίο ημερήσιο γεύμα καλό θα είναι να το έχουμε λάβει μέχρι τις 8 μ.μ., ενώ μπορούμε ελεύθερα να καταναλώνουμε νερό και πράσινο τσάι ακόμα και μετά το τελευταίο γεύμα. Σημείωση: παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό αν πρόκειται να καθιερώσετε μια οποιαδήποτε ραγδαία διατροφική αλλαγή.

4. Επιδιώκουμε να έχουμε ολοκληρώσει την πρόσληψη τροφής το αργότερο 3 ώρες προ του νυχτερινού ύπνου. Η βραδινή κατανάλωση τροφής είναι αιτία άγχους για τη σωματική λειτουργία και δυσχεραίνει τις συνθήκες ύπνου.

5. Βάζουμε τη Yoga στη ζωή μας και ειδικότερα στους καλοκαιρινούς μήνες. Η Yoga είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξισορροπήσουμε τη λειτουργία του νευρικού συστήματος (συμπαθητικό/παρασυμπαθητικό), καθώς αποτελεί το μοναδικό σύστημα που συνδυάζει σωματική άσκηση, έλεγχο αναπνοής και πνευματική χαλάρωση. Μάλιστα, ο συνδυασμός της σωματικής άσκησης σε ζεστό περιβάλλον αυξάνει την έκκριση Β-ενδορφινών, ορμονών που καλμάρουν τον πόνο και βελτιώνουν τη διάθεση. 

6. Απολαμβάνουμε και γευόμαστε τις μικρές στιγμές ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνουν. Η ταχύτητα, η βιασύνη, το multi-tasking «υποβιβάζουν» τις σύντομες στιγμές που μας γεμίζουν χαρά, κάνοντάς μας να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι όμορφη. Γινόμαστε παρόντες στη ζωή μας και επιδιώκουμε να χαμογελάμε πιο συχνά.

7. Υιοθετούμε τις 3 συνήθειες Ηρεμίας: 1) Μέσα στην ημέρα επαναλαμβάνουμε κάτι που έχει σημασία για εμάς. 2) Οργανώνουμε τη ζωή μας έτσι ώστε να είναι υπέρ μας, όχι κατά μας. 3) Τελειώνουμε τη μέρα μας με ευγνωμοσύνη κι έτσι βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

8. Οργανώνουμε επιμελώς το ημερήσιο πρόγραμμά μας. Κάνουμε τακτικά τον απολογισμό μας, αναλύοντας τι μέρος της ημέρας επενδύουμε σε ωφέλιμες δραστηριότητες για εμάς και τι ξοδεύουμε στα “πρέπει”.

9. Προσθέτουμε μία τουλάχιστον δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα που μας ευχαριστεί. Η δραστηριότητα αυτή επιτελεί το σκοπό της όταν πραγματικά επιδιδόμαστε σε αυτή χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο. 

10. Επαναπροσδιορίζουμε την επαφή μας με τη φύση. Είναι εντυπωσιακό το πώς μπορεί να μας χαλαρώσει μια απλή βόλτα σε ένα πράσινο προάστιο, η παρατήρηση ενός δέντρου (ακόμα και ένας πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει κάποιο πλάνο φύσης), ή ένα φυσικό αρωματικό χώρου π.χ. με αιθέρια έλαια λεβάντας.

Βιβλιογραφία: “The Stress Solution: The 4 Steps to Reset Your Body, Mind, Relationships and Purpose – Rangan Chatterjee”

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!