5+1 συμβουλές για... επαγγελματικές φωτογραφίες με το κινητό!
5+1 συμβουλές για... επαγγελματικές φωτογραφίες με το κινητό!


Πριν την εποχή των smartphones για να βγάλεις μια ωραία φωτογραφία έπρεπε να έχεις μια καλή φωτογραφική μηχανή, διαθέσιμες ώρες για να μάθεις να την χειρίζεσαι και φυσικά, να ποζάρεις! Ήθελε ενέργεια και πολύ καλή προετοιμασία από τον «φωτογράφο». Χάρη στην εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας τα κινητά μας έχουν όχι μόνο κάμερα, αλλά και διάφορες εφαρμογές επεξεργασίας που μας επιτρέπουν να τραβήξουμε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας εύκολα και γρήγορα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό. Για να φτάσετε στο επίπεδο να βγάζετε φωτογραφίες με το κινητό σας σαν... επαγγελματίας, ακολουθήστε κατά γράμμα αυτά τα κόλπα.

Ο κανόνας των τρίτων

Αυτή η εφαρμογή σας βοηθάει να βρείτε εύκολα την σωστή ισορροπία σε κάθε λήψη. Οι γραμμές πλέγματος είναι μια σειρά από 4 γραμμές που διαιρούν την φωτογραφία σε 9 τμήματα. Στην τέχνη της φωτογραφίας αυτό το κόλπο είναι γνωστό ως κανόνας των τρίτων. Ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε των κανόνα των τρίτων είναι για να αποφύγετε την τοποθέτηση του θέματος στο κέντρο, ή να μην χωρίσει ο ορίζοντας τις λήψεις στη μέση. Κατά τη φωτογράφηση των ανθρώπων είναι καλό να τοποθετήσετε το σώμα σε μια κάθετη γραμμή και τα μάτια του ατόμου σε μια οριζόντια γραμμή.

Για να βγει ωραία μια φωτογραφία είναι απαραίτητο ο φωτογράφος να έχει σταθερό χέρι. Χρησιμοποιήστε κάτι για να σταθεροποιήσετε το τηλέφωνό σας: ένα τραπέζι ή ένα βιβλίο.

Ο σωστός τρόπος εστίασης

Ό,τι κινητό κι αν έχετε (iphone ή android) μπορείτε να αγγίξτε την οθόνη οπουδήποτε για να αλλάξετε την εστίαση της λήψης. Αυτό θα αλλάξει και το επίπεδο έκθεσης ώστε να ταιριάζει με το σημείο που έχετε επιλέξει. Είναι ένας εύχρηστος τρόπος για να φωτίσετε μια σκοτεινή λήψη ή να «σκοτεινιάσετε» μια φωτεινή.

Εστιάστε σε ένα σημείο και αποφύγετε το zoom

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε "επαγγελματικά" ένα τοπίο πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο. Δείτε πρώτα καλά το τοπίο ή το αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε και βυθίστε το βλέμμα σας σε αυτό. Έπειτα από λίγο θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να φωτογραφίσετε, θα δείτε το αντικείμενο να «έρχεται» προς το μέρος σας. Αποφύγετε το ψηφιακό zoom και προτιμήστε να πλησιάσετε εσείς αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε. Το ψηφιακό zoom, μπορεί να σας δίνει την δυνατότητα να τραβάτε κοντά το θέμα σας  όμως σχεδόν πάντα μειώνει την ποιότητα της φωτογραφίας.

Δώστε προσοχή στο background

Όση φωτογένεια και αν έχετε, ένα άσχημο σκηνικό πίσω σας είναι αρκετό για να καταστρέψει την φωτογραφία. Για να μην ποζάρουν οικογένειες... άλλων στις δικές σας φωτογραφίες προτιμήστε ερημικές γωνιές και στοιχεία που αναδεικνύουν το τοπίο.

Δώστε προσοχή στον φωτισμό

Ο φωτισμός είναι πολύ σημαντικός για το αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Αποφύγετε λοιπόν τα έντονα φώτα και φροντίστε να έχετε τον ήλιο πάντα πλάτη.

Καλά κλικς!


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!