Τι πρέπει να γνωρίζεις για την συναισθηματική πείνα;
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την συναισθηματική πείνα;


Γιατί τείνουμε να τρώμε τα συναισθήματά μας και πώς μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα;

Η σχέση μας με το φαγητό
Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να συνδέουμε το φαγητό με την ευχαρίστηση. Συνηθίζουμε να γιορτάζουμε όλα τα σημαντικά γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι, τις επιτυχίες μας με μεγάλες δόσεις γλυκών και δεν μπορούμε να φανταστούμε να πηγαίνουμε στο σινεμά χωρίς να καταναλώσουμε ποπ κορν και καραμέλες. Συνεπώς, τα τρόφιμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και προσφέρουν μια οικεία αίσθηση άνεσης και ευτυχίας. Το πρόβλημα ξεκινά όταν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως συστηματική ανταμοιβή για όλες τις καλές πράξεις και ως άμεση θεραπεία για όλα τα προβλήματά.

Η συναισθηματική διαδικασία
Όταν συμβαίνει κάτι θετικό ή αρνητικό διάφορα συναισθήματα μας δημιουργούνται. Όταν νιώθουμε καλά, είμαστε ευχαριστημένοι και θέλουμε να το απολαύσουμε, ενώ αν αισθανόμαστε άσχημα, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να νιώσουμε καλύτερα. Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν ανάγκες που πολλές φορές επιλέγουμε να τις αντιμετωπίσουμε… τρώγοντας!

Συναισθηματική ή πραγματική πείνα;
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι όταν αισθάνεστε πιο ευάλωτες θέλετε να αρπάξετε εκείνη τη λαχταριστή σοκολάτα και να τη φάτε στη στιγμή! Ή ένα αλμυρό σνακ αντί για… καρότα ή σέλινο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές εξαπατούν το σώμα μας και μας δίνουν μια ψευδή αίσθηση ότι αισθανόμαστε καλά – κάτι που μας ενθαρρύνει να επαναλαμβάνουμε την εμπειρία όσο πιο συχνά μπορούμε.

Δεδομένου ότι η πείνα είναι μια φυσιολογική ανάγκη, πρέπει να τρώμε για να παραμείνουμε υγιείς και να διατηρήσουμε καλά ενεργειακά επίπεδα. Η πραγματική πείνα διακρίνεται από τα φυσικά συμπτώματα και τα οποία γενικά εμφανίζονται μεταξύ 4 και 6 ωρών μετά από ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα. Το στομάχι μας αισθάνεται άδειο και διαμαρτύρεται. Μερικές φορές νιώθουμε και μικρές κράμπες. Τα επίπεδα της ενέργειάς μας πέφτουν και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε.

Εάν δεν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα αλλά νιώθετε ανίκανες να αντισταθείτε στο παγωτό στην κατάψυξη και συχνά αισθάνεστε εμμονή για το φαγητό, χωρίς πραγματικά να πεινάτε, είναι πολύ πιθανό να τρώτε τα συναισθήματά σας για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας.

Αντιμετωπίστε το πραγματικό πρόβλημα
Το ξέρετε καλά: η σοκολάτα, που μόλις φάγατε θα σας προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Τα συναισθήματά σας θα επιστρέψουν και ίσως να είναι ακόμη πιο έντονα και το πραγματικό πρόβλημα δεν θα έχει αντιμετωπιστεί. Είναι επομένως είναι απαραίτητο να μάθετε να αναγνωρίζετε και να αποδεχθείτε αυτά τα συναισθήματα αλλά και να αναπτύξετε νέες τεχνικές και στρατηγικές για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να απαλλαγείτε από αυτά που δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε. Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε μόνοι σας, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν διαιτολόγο ή ψυχολόγο ώστε να πάρετε την κατάλληλη βοήθεια.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!