3 βήματα διαχείρισης του άγχους
3 βήματα διαχείρισης του άγχους


Το στρες και το άγχος μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο ορισμένες φορές αν δεν το διαχειριστείς σωστά. Ενώ είναι κάτι αόρατο που δεν μπορείς να το ελέγξεις, καταφέρνει πάντα να σε κάνει πολύ χάλια ψυχολογικά, ενώ έχει και συμπτώματα που ποικίλουν κάθε φορά, από τα σπυράκια στο πρόσωπο μέχρι χρόνιους στομαχικούς πόνους κ.ο.κ.

Υπάρχει όμως τρόπος να απελευθερωθείς από αυτό και να μάθεις να το ελέγχεις και να το διαχειρίζεσαι, προκειμένου να «γλιτώνεις» από πολλά προβλήματα που ενδεχομένως θα σου δημιουργήσει. Σύμφωνα με μία ψυχολόγο πάντως, υπάρχουν τρία βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

Περιόρισε τις αιτίες άγχους

Είναι σημαντικό να ζεις, έχοντας κάποιο σκοπό στη ζωή σου, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζεις πως θα περνάει η μέρα σου και τι είναι αυτό που σου προκαλεί περισσότερο άγχος αντί για ευτυχία. Οι κύριες πηγές άγχους πρέπει να αντιμετωπίζονται με πυγμή. Εάν σημαντική αιτία είναι η δουλειά σου, τότε ίσως είναι καιρός να αλλάξεις τη σταδιοδρομία σου. Αν το άγχος προέρχεται από τη σχέση σου, καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει ή διαφορετικά να δώσεις ένα τέλος στη σχέση αυτή. Με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται το άγχος στη ζωή σου, βρες τρόπους να το αλλάξεις και να το περιορίσεις ή ακόμη καλύτερα να το απομακρύνεις τελείως.

Μην είσαι σκληρή με τον εαυτό σου

Μερικές φορές συμπεριφερόμαστε στους εαυτούς μας πολύ άσχημα, από ότι κάνουμε σε άλλους ανθρώπους. Εάν η κολλητή σου είχε μία άσχημη μέρα στη δουλειά τι θα την συμβούλευες; Θα της έλεγες να χαλαρώσει, να κάνει ένα ζεστό μπάνιο, να βγει μία βόλτα να περπατήσει, να φάει ένα ωραίο φαγητό κλπ. Όταν όμως έχεις εσύ μια άσχημη μέρα στη δουλειά τι κάνεις; Σίγουρα πάντως δεν ακολουθείς τις ίδιες συμβουλές που δίνεις, ενώ θα έπρεπε να το κάνεις. Είμαστε το πρώτο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς πρέπει οι άλλοι να μα συμπεριφέρονται. Επομένως αν εσύ δεν φέρεσαι καλά στον εαυτό σου, πώς περιμένεις να το κάνεις ο άλλος;

Δώσε σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια

Εάν γνωρίζεις τα συμπτώματα που σου προκαλεί το στρες, δώσε σημασία όταν τα βλέπεις και μην τα αγνοείς ή ακόμη και καταστάσεις που γνωρίζεις πως θα σε αγχώσουν. Εάν αγνοείς πράγματα τα οποία θα έπρεπε να προσέχεις τα πράγματα απλά θα γίνουν χειρότερα και το άγχος θα αυξηθεί. Δίνοντας σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια, κάνεις καλό στον εαυτό σου και την ψυχολογία σου.

Πηγή: queen.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!