Γιατί κάνει καλό στην ψυχολογία το στόλισμα για τα Χριστούγεννα... από τώρα;
Γιατί κάνει καλό στην ψυχολογία το στόλισμα για τα Χριστούγεννα... από τώρα;


Αναρωτιέστε κι εσείς γιατί κάποιοι κάποιοι άνθωποι στολίζουν Χριστουγεννιάτικα ακόη και πριν μπει ο Νοέμβριος; Τι πάει λάθος με αυτούς; Τους λείπει κάποιο γονίδιο;

Ξέρετε ποιους λέμε. Αυτούς που, με το που γράψει το ημερολόγιο Νοέμβριο, αρχίζουν δειλά να βάζουν τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. Και πριν προλάβεις να πεις "All I Want For Christmas Is You", έχουν προλάβει κι έχουν φωταγωγήσει το σπίτι τους σαν την πλατεία Συντάγματος.

Πριν προλάβουμε όμως να τους κάψουμε στην πυρά, το ελέγξαμε. Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε; Kι η απάντηση είναι απλούστατη: τους κάνει περισσότερο χαρούμενους. Οι ψυχολόγοι λένε, ότι όσοι στολίζουν νωρίς για Χριστούγεννα, είναι πιο ευτυχισμένοι. Κατά κάποιον τρόπο, η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση συνδέεται με τις παιδικές ευτυχισμένες αναμνήσεις μας, και γίνεται χρονομηχανή που μας επιστρέφει στα ανέμελα παιδικά μας χρόνια.

"Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και στρες, οι άνθρωποι θέλουν να συνδέονται με αντικείμενα που τους κάνουν χαρούμενους, και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ξυπνάει αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας", λέει ο ψυχαναλυτής Steve McKeown.

Είτε προσπαθούμε να αναβιώσουμε το ευτυχισμένο παιδικό μας συναίσθημα, είτε προσπαθούμε να ανακατασκευάσουμε ένα καλό συναίσθημα που δεν βιώσαμε στην παιδική μας ηλικία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γεμίζουμε τον τόπο φωτάκια και χαιρόμαστε. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Journal of Environmental Psychology, όταν βλέπουμε στολισμένα σπίτια, υποθέτουμε ότι οι κάτοικοί τους είναι ευχάριστοι άνθρωποι.

Παραδόξως, ένας από τους λόγους που μας χαροποιούν τα Χριστούγεννα, είναι επειδή μας θλίβουν. Για πολλούς ανθρώπους, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση έχει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Σε άλλους προκαλεί διάθεση ενδοσκόπησης, σε άλλους νοσταλγία, σε άλλους θυμίζει ανθρώπους που δεν είναι πια μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η νοσταλγία, μπορεί να μας προσφέρει ένα αίσθημα επανασύνδεσης με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!