Όσο μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο: Μύθος ή πραγματικότητα;
Όσο μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο: Μύθος ή πραγματικότητα;


Πόσο επιδρά η ηλικία στις συνήθειες του ύπνου;

Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά, όπως λέει ο λαός κι αν υπάρχει ένας καθολικός κι επιστημονικά αδιαμφισβήτητος κανόνας είναι πως μέχρι και την εφηβεία, ο ύπνος διάρκειας 8-10 ωρών είναι πολύτιμος για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του ατόμου. Όσο μικρότερος ο άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για ύπνο. Κατά πόσο όμως ισχύει το ακριβώς αντίστροφο;

Ίσως έχεις ακούσει να λένε πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται λιγότερο «γιατί δεν θέλουν άλλο». Ήδη, από τη μέση ηλικία και μετά είναι συχνό το φαινόμενο να κοιμόμαστε λιγότερο σε σχέση με τον ύπνο που κάνουμε στα 20 ή τα 30 μας χρόνια. Άρα συνεπάγεται ότι οι ανάγκη μας μειώνεται; τι λένε οι ειδικοί γι' αυτό;

Σύμφωνα με την Δρ. Leila Kheirandish- Gozal, κλινική ερευνήτρια ύπνου του πανεπιστημίου του Σικάγο, δεν αλλάζει η ποσότητα του ύπνου που έχουμε ανάγκη, αλλά η αντίληψή μας για αυτόν.

«Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να προσαρμόζεται. Αυτό κάνει όταν αρχίσει να ζει για παράδειγμα σ' ένα κλίμα πιο κρύο σε σχέση με αυτό που είχε συνηθίσει για καιρό. Αντίστοιχα, το σώμα και ο εγκέφαλός μας έχουν την τάση να συνηθίζουν να λειτουργούν χωρίς επαρκή ύπνο, μια αλλαγή, η οποία δεν θα επιφέρει αξιοσημείωτες συνέπειες βραχυπρόθεσμα», υποστηρίζει η ειδικός, επισημαίνοντας ωστόσο πως αν ο ανεπαρκής ύπνος γίνει συνήθεια, τότε ο μεταβολισμός, η διάθεση, η λειτουργία της καρδιάς και της μνήμης θα υποστούν αρνητικές αλλαγές. Κάπως έτσι, ο ελλιπής ύπνος σχετίζεται με παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Μεγαλώνοντας, αυτό που έχουμε ανάγκη με αυτό που κάνουμε συχνά δεν ταυτίζεται. Σύμφωνα με τον Michael Grandner, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Ιατρικό Κολέγιο της της Αριζόνα, πολλοί από τους ενήλικες που μειώνουν τις ώρες που κοιμούνται το κάνουν επειδή νομίζουν ότι δεν τον χρειάζονται, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που ίσως συμβαίνει είναι να αντιμετωπίσουν αϋπνία και κατόπιν ο ανεπαρκής ύπνος να τους γίνει συνήθεια. Μάλιστα αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν ιδέα μετά από πόσες ώρες ύπνου έχουν ξεκουραστεί πραγματικά.

«Ο ύπνος διάρκειας 7-8 ωρών είναι απαραίτητος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άτομα που θέλουν να κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο απ' αυτό», λένε οι ειδικοί.

Πηγή: ladylike.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!