Το κουτσομπολιό βοηθά την ψυχολογία μας!
Το κουτσομπολιό βοηθά την ψυχολογία μας!


Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι το κατακρίνουν, οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη...

Οι περισσότεροι άνθρωποι το κατακρίνουν και επισημαίνουν ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να προσβάλει τους άλλους και να δημιουργεί προβλήματα. Ο λόγος γίνεται για το κουτσομπολιό. Και μπορεί να μην έχουν και τόσο άδικο, όμως οι ερευνητές έχουν άλλη άποψη καθώς υποστηρίζουν πως το κουτσομπολιό μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας και κυρίως τη ψυχική μας υγεία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία έκαναν ένα πείραμα εξετάζοντας την επίδραση του κουτσομπολιού στη ψυχολογία. Και αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως όσοι κουτσομπόλευαν σε καθημερινή βάση είχαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης ενώ η κορτιζόλη μειώθηκε συγκριτικά με εκείνους που συζητούσαν αδιάφορα θέματα όπως για τον καιρό. Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης επειδή απελευθερώνεται μετά από τρυφερά χάδια αλλά και κατά το θηλασμό. Είναι μια ορμόνη που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Από την άλλη μεριά η κορτιζόλη εκκρίνεται όταν είμαστε σε κατάσταση στρες.

Τέλος αν και πολλοί πιστεύουν πως το κουτσομπολιό καταστρέφει φιλίες, ωστόσο μπορεί επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ δυο φίλων. Γιατί εάν εκμυστηρευτείτε στο φίλο σας μια προσωπική πληροφορία, είναι πολύ πιθανό να μάθετε και εσείς κάτι. Έτσι το κουτσομπολιό μπορεί αν συμβάλει στη δημιουργία συμμαχιών και στην ενίσχυση της φιλίας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!