Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο φέρνει… μακροζωία
Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο φέρνει… μακροζωία


Νέα έρευνα αποδεικνύει πως το να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα βοηθάει στη μακροζωία.
Το να κοιμόμαστε μέχρι αργά το Σάββατο έχει κατακριθεί από ειδικούς στον ύπνο και μαμάδες όλου του κόσμου -αλλά μία νέα έρευνα δείχνει πως η συγκεκριμένη συνήθεια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανακάλυψαν πως οι ενήλικες που κοιμόντουσαν μέχρι 5 ώρες κάθε βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου τους. Ωστόσο, αυτοί που κοιμόντουσαν 5 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τις οποίες αντιστάθμιζαν με εννέα ακόμα βραδινές ώρες το Σαββατοκύριακο, ο κίνδυνός τους για θάνατο δεν αυξανόταν.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης -που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research- οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα που συγκέντρωσαν από πάνω από 43.000 ανθρώπους κάτω των 65 ετών. Μετά, μελέτησαν αρχεία θανάτου που ελήφθησαν 13 χρόνια μετά την λήψη των αρχικών δεδομένων για να προσδιορίσουν το αν και το πώς οι συνήθειες ύπνου επηρέασαν τη θνησιμότητα. Φυσικά, άλλοι παράγοντες όπως εκπαίδευση, δείκτη μάζας σώματος και κάπνισμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου, οπότε πήραν υπόψην τους και αυτές. Το συμπέρασμα; "Παραπάνω ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να αντισταθμίσει τον λιγότερο ύπνο τις καθημερινές".

Τα ευρήματα της μελέτης είναι σχετικά απρόσμενα, αφού οι ειδικοί ύπνου έχουν προσπαθήσει να μας αποτρέψουν στο παρελθόν από το να κοιμόμαστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Την περασμένη χρονιά, ο επιστήμονας ύπνου Matthew Walker δήλωσε στο NPR πως ο ύπνος δεν είναι σαν τράπεζα. "Δεν μπορείς να συσσωρεύσεις ένα χρέος και να το ξεπληρώσεις αργότερα. Αν σου στερούσα τον ύπνο για μία ολόκληρη νύχτα και την επόμενη να σου έδινα όσο ύπνο ήθελες, δεν θα πάρεις ποτέ πίσω όλο αυτό που έχασες," είπε.

Αυτή η νέα έρευνα αλλάζει τον τρόπο σκέψης. "Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο λίγος ύπνος τις καθημερινές δεν αυξάνει τις πιθανότητες κινδύνου θανάτου αν συνδυάζεται με περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο," γράφει η έρευνα. Φυσικά, το να κοιμόμαστε αρκετά κάθε βράδυ θα ήταν το ιδανικό. Η ομάδα ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν έξι ή επτά συνεχόμενες ώρες δεν είχαν μεγαλύτερο ρίσκο θνησιμότητας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!


Πώς θα γίνει αποτελεσματικό το πλύσιμο των βρεφικών και παιδικών ρούχων;