Τι είναι η εποχική συναισθηματική διαταραχή;
Τι είναι η εποχική συναισθηματική διαταραχή;


Η μέρα έχει μικρύνει αισθητά και το κρύο έχει γίνει πλέον τσουχτερό. Αναπόφευκτα, κλεινόμαστε στο σπίτι και η διάθεσή μας δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα...

Είναι λογικό να κατηγορήσουμε την έλλειψη φωτός και την παγωνιά για την πεσμένη μας διάθεση, μήπως όμως πίσω από αυτή τη στεναχώρια κρύβεται η λεγόμενη εποχική συναισθηματική διαταραχή;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εκδηλώνουν κάθε χειμώνα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (Seasonal Affective Disorder - SAD), γνωστή και ως «χειμωνιάτικη κατάθλιψη».

Από κλινικής πλευράς, η διαταραχή έχει συνδεθεί με την έλλειψη φωτός που επικρατεί τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Το σύνδρομο πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, καθώς σε ποσοστό 60-90% τα περιστατικά καταγράφονται στο γυναικείο πληθυσμό.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για την αναγνώριση του συνδρόμου. Οι ειδικοί συνήθως μελετούν το ατομικό ιστορικό ώστε να εντοπίσουν εποχικά επεισόδια κατάθλιψης. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή έχει συχνά κληρονομικό υπόβαθρο, οπότε ο ειδικός λαμβάνει επίσης υπόψη το οικογενειακό ιστορικό.

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και άλλα στοιχεία-κλειδιά σχετικά με την εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Το γράφημα δημιουργήθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχιατρικής Φροντίδας Yellowbrick που εδρεύει στο Ιλινόι των ΗΠΑ.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!


Πώς θα γίνει αποτελεσματικό το πλύσιμο των βρεφικών και παιδικών ρούχων;