Εμμηνόπαυση ή εγκυμοσύνη;
Εμμηνόπαυση ή εγκυμοσύνη;


Τα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης και οι διαφορές.

Η εγκυμοσύνη είναι η περίοδος κατά την οποία το ωάριο γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο και το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα. Διαρκεί από 37 έως 40 εβδομάδες και χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Η εμμηνόπαυση από την άλλη, σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και η γυναίκα σταματάει να έχει ωορρηξία και έμμηνο ρύση.

Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση έχουν πολλά κοινά συμπτώματα και οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουν από τι προκαλούνται.

Κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης κι εμμηνόπαυσης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα βιώνει πολλές αλλαγές, φυσικές και ορμονικές, οι οποίες είναι τα κύρια αίτια για τα περισσότερα συμπτώματα της κύησης. Αντίστοιχα, αλλαγές παρατηρούνται στο σώμα και στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 45-48 ετών, εννώ λίγο πριν υπάρχει το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης.

Κοινά συμπτώματα είναι:

Αλλαγές στον κύκλο

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούνται αλλαγές στον κύκλο. Από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση, σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί και στην περιεμμηνόπαυση.

Αλλαγές στη διάθεση

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν σκαμπανεβάσματα στη διάθεση τόσο την περίοδο της εγκυμοσύνη όσο και στην περιεμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές κάνουν τη γυναίκα πιο ευσυγκίνητη και συναισθηματική. Αντίθετα, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση γίνονται πιο ευερέθιστες ή καταθλιπτικές.

Πονοκέφαλος

Κοινό σύμπτωμα είναι και οι συχνοί πονοκέφαλοι. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης προκαλούνται από την παραγωγή της ορμόνης γοναδοτροπίνης και την αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης, από την άλλη, οι πονοκέφαλοι είναι σύμπτωμα της απότομης μείωσης των οιστρογόνων.

Αύξηση σωματικού βάρους

Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση προκαλούν επίσης αλλαγές στο σωματικό βάρος. Η αύξηση του σωματικού βάρους την περίοδο της εγκυμοσύνης γίνεται σταδιακά όσο το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα. Και στην εμμηνόπαυση, η αύξηση του σωματικού βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο και κυρίως γύρω από τη μέση.

Αλλαγές στην ερωτική διάθεση

Στην κύηση παρατηρείται αυξημένη λίμπιντο, ενώ αντίθετα την περίοδο της εμμηνόπαυσης οι περισσότερες γυναίκες έχουν μειωμένη ερωτική διάθεση.

Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά

Το φούσκωμα και οι κράμπες στην κοιλιά είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αλλά και σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Νυχτερινή εφίδρωση και εξάψεις

Η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις είναι από τα πιο κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, πολλές γυναίκες τα βιώνουν και την περίοδο της εγκυμοσύνης .

Συχνοουρία

Κοινό σύμπτωμα είναι και η συχνοουρία. Στην μεν εγκυμοσύνη προκαλείται από το ολοένα και αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας που πιέζει τα άλλα όργανα στην περιοχή, ενώ στην εμμηνόπαυση από τη μείωση του μυϊκού τόνου.

Διαταραχές ύπνου και έντονη κόπωση

Κατά τη διάρκεια της κύησης, τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης προκαλούν έντονη κόπωση και υπνηλία. Στην περιεμμηνόπαυση, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ύπνου και αϋπνίες.


Συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο στην εγκυμοσύνη
Ναυτία και εμετός
Ευαισθησία και πόνος στο στήθος
Δυσκοιλιότητα
Υπεροσμία


Συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο στην εμμηνόπαυση
Απώλεια οστικής μάζας
Κολπική ξηρότητα
Υπογονιμότητα
Προβλήματα στη χοληστερόλη και καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Πηγή: Mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!